Nsumbu National Park

0
1219
Nsumbu National Park Zambia nijlpaard

Het nationale park Nsumbu ligt aan de zuidelijke oevers van het Tanganyikameer in het meest noordelijke puntje van Zambia. Het beslaat een oppervlakte van iets meer dan 2000 vierkante kilometer en omvat 100 kilometer van enkele van de meest ongerepte oevers van dit uitgestrekte meer. Het landschap varieert van zandstranden, steile kliffen, rotsachtige en natuurlijke baaien tot de ruige heuvels en diepe valleien van het binnenland. Door dit alles slingert de Lufubu rivier zich een weg naar het Tanganyikameer. Ook de veel kleinere Nkamba en Chisala rivieren stromen door het park.

Tanganyika

De westelijke grens van Nsumbu National Park, of Sumbu zoals het plaatselijk wordt genoemd loopt over in het 54.00 hectare grote Tondwa Game Management Area. Het veel grotere Kaputa Game Management Area dat 360.000 hectare groot is grenst in het noordwesten en zuidwesten aan het park. Samen vormen ze één van de belangrijkste beschermde natuurgebieden in Zambia.

Roanantilope, sabelantilope, eland, hartebeest, zebra, sitatoenga en buffels komen in het park voor en de aantallen zijn langzaam weer aan het groeien.  Olifanten, leeuwen, hyena’s en luipaarden komen er voor, maar je moet geluk hebben om ze te zien. De zeldzame Blauwe Duiker (kleine antilope) wordt hier wel vrij veel gezien.

Blue Duiker (Philantomba monticola)

Andere soorten die je waarschijnlijk wel tegenkomt zijn impala, jakhals, waterbok en de redunca. Aan deze kant van het meer stikt het van de krokodillen, dus een verkoelende duik nemen in het meer is geen aanrader. In de avonduren grazen er gewoonlijk altijd wel een paar nijlpaarden rond de lodges. 

Beste tijd om Nsumbu te bezoeken

Tijdens het regenseizoen van november tot april is Nsumbu en het gebied rond het meer op zijn mooist. Dit is dan ook de meest populaire tijd om het park te bezoeken. Het is ook een goede tijd als je een hengeltje wil uitgooien om vissen te vangen. Tijdens het regenseizoen valt de meeste regen in grote maar snel verplaatsende onweersbuien in de late namiddag of vroege ochtend. De rest van de dag schijnt veelal de zon. De landschappen tijdens het natte seizoen zijn fantastisch met vele watervallen die zichtbaar zijn tijdens een boottocht op het meer. 

Lake Tanganyika Kagongo

Een groot aantal trekvogels bezoekt Nsumbu tijdens het natte seizoen en door de dichte vegetatie ziet eruit alsof het hele park bedekt is met regenwoud. Onder de migranten bevinden zich onder meer de flamingo. Vaste bewoners van het park zijn de visarend, rynchops, platalea, witwangstern, grijskopmeeuw, mantelmeeuw en de Afrikaanse schaarbek. Met een beetje geluk spot je ook nog de palmgier en de Pels visuil.

_MON3621

Het landgedeelte van het park is van december tot april grotendeels onbegaanbaar vanwege overstromingen en het hoge gras. Je kunt dit deel het beste bezoeken in de droge maanden tussen juni en eind november. Deze tijd trekt het wild ook meer naar de oevers van het meer, wat de spotkans groter maakt. In deze periode kan je enkele van de meest bijzondere plekken van het park bezoeken. Zo zijn er de Lufubu watervallen, het Kampasa regenwoud en het Tondwa moeras. De Ndole Bay Lodge biedt in het droge seizoen wandelsafari’s naar bovenstaande plekken aan.

Bezoek het nationale park Nsumbu

Nsumbu dat zich in het uiterste noorden van Zambia bevind wordt nauwelijks door toeristen bezocht. De toegang naar het nationale park en de Nkamba Lodge bereik je via Kasama en Mporokoso. Hiervandaan leiden gravelwegen naar de Nkamba Lodge en Kasaba Bay. Hiervandaan zijn verschillende ‘scout’ camps te bereiken een directe weg vanaf Mbala ligt in de planning, maar is nog niet gerealiseerd. Wel kan je vanaf Mpulungu een boot nemen naar Kasaba Bay (geen vaste dagen en tijden dus vraag even rond). Dit is hoe momenteel de manier waarop de meeste reizigers het park en de lodges bezoeken. Zowel Nkamba Bay als Kasaba Bay beschikken over een klein vliegveldje. 

_MON4033

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.