Mosi-oa-Tunya National Park

0
1717
Mosi-oa-Tunya National Park Zambia
op de voorgrond de Victoria watervallen in het droge seizoen. Langs de oevers van de Zambezi ligt het Mosi-oa-Tunya National Park. Foto: Maarten van de Biezen.

Gelegen tussen de stad Livingstone en de Zambezi rivier ligt Mosi-oa-Tunya, het kleinste nationale park van Zambia. Het park strekt zich uit van de Batoka kloof langs de Zambezi rivier tot boven aan de Victoria watervallen. Mosi-oa-Tunya is verdeeld in twee secties: de Victoria watervallen en het wildpark langs de oevers van de Zambezi. Het park grenst aan verschillende oude migratieroutes van wilde dieren waarvan sommige nog steeds worden bezocht door olifanten. Deze zijn voornamelijk in de droge maanden in het park te vinden, maar het hele jaar door zijn er wilde dieren in Mosi-oa-Tunya te vinden. 

Mosi-oa-Tunya National Park, Zambia

Victoria watervallen

Het nationale park dankt haar naam aan de Victoria watervallen die bij de lokale bevolking beter bekend staan als Mosi-oa-Tunya, ‘the smoke that thunders’ of in het Nederlands ‘donderende rook’. De naam komt van het geluid van de watervallen en de nevelwolken die door het vallende water ontstaan. Deze nevelwolken zijn vanaf kilometers afstand te zien waarbij ze lijken op dikke rookwolken. De watervallen zijn met ruim 1700 meter breedte en een hoogte van 128 meter de breedste watervallen van heel Afrika.

Falling down the falls - Zambia

‘Niemand kan zich een voorstelling maken van deze plek… Een dergelijke schoonheid moeten engelen in hun vluchten hebben aanschouwd’. Dit schreef de Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone toen hij de Victoria Falls voor het eerst zag. Het is dan ook een imposant gezicht hoe er per minuut 550 miljoen liter water naar beneden dondert. De beste uitzichten op de watervallen heb je vanaf ‘overkant’ in Zimbabwe, maar ook aan de Zambiaanse kant zijn de Victoria watervallen prachtig. In het droge seizoen, wanneer het water van de Zambezi rivier laag staat kan je zelfs het lot tarten en een duik nemen in Devil’s Pool direct bovenaan de waterval. Durf jij over het randje te kijken? Ik heb er wel gezwommen, maar over de rand hangen ging mij te ver…

Devils Pool Victoria Falls Zambia
Zwemmen bovenaan de Victoria Falls is een unieke belevenis.
Devils Pool Victoria Falls Zambia
Bovenaan de waterval. Op de achtergrond is Devil’s Pool zichtbaar.

Tegenwoordig kan je de ‘Flight of Angels’ boven de watervallen ook letterlijk maken door met een helikopter een paar rondjes te vliegen. 

'Mosi-oa-Tunya’

Witte neushoorns

Lange tijd was het nationale park Mosi-oa-Tunya het enigste natuurgebied in Zambia waar je de witte neushoorn kon zien. Momenteel wordt er hard gewerkt om deze dieren ook weer in andere parken te herintroduceren, maar Mosi-oa-Tunya blijft nog steeds de beste plek om de dieren te zien. In het park komen geen grote roofdieren voor en vanwege het feit dat het park omringt is door landbouwgronden, de rivier en de stad Livingstone is er het hele jaar een overvloed aan dieren te vinden. Het park bestaat uit een mix van rivierbossen, mopane bossen en graslanden, die ook een verscheidenheid aan habitats bieden voor talloze vogelsoorten. 

White rhino

Afgezien van trekkende olifanten die de landbouwgronden wel doorkruisen blijven de andere dieren liever binnen de grenzen van het park. Naast de witte neushoorns kan je op zoek gaan naar giraffen, buffels, waterbokken, impala’s, gnoes, zebra’s, bosbokken, wrattenzwijnen, bavianen, nijlpaarden en krokodillen. Vanwege de afwezigheid van roofdieren staat Mosi-oa-Tunya erom bekend dat het wild makkelijk te benaderen is en ze zich weinig aantrekken van bezoekers die op zoek zijn naar de perfecte foto. 

Hippopotamus

Old Drift Crossing Point

In het park vind je de plek waar ossenkarren de Zambezi rivier overstaken voordat er een brug was. Ook werden hier de eerste Europese kolonisten begraven. 

De Victoria Falls Bridge werd in opdracht van Cecil John Rhodes gebouwd. Hij werd voltooid in 1905 en overbrugt een indrukwekkende kloof. Je kan de brug dat een soort niemandsland is vanuit zowel Zambia als Zimbabwe bezoeken. Als je bij de grenspost aangeeft dat je alleen het uitzicht vanaf de brug wil bekijken zonder de grens over te steken, mag je zonder stempels doorlopen. Op de brug kan je ook de beroemde Victoria Falls bungee jump maken, waarbij je 111 meter de diepte induikt. 

Bridge to Zambia _6508

Bezoek Mosi-oa-Tunya National Park

Het park is makkelijk te bezoeken vanuit de stad Livingstone. Je kan het verkennen met een georganiseerde safari of met je eigen (huur)auto. Ook wandelsafari en bootsafari’s over de Zambezi rivier behoren tot de mogelijkheden. 

Livingstone is vanwege de Victoria watervallen en de reizigers die dit natuurwonder trekt helemaal ingericht op toeristen. Je vindt er dan ook accommodatie voor ieder budget. Van simpele campings tot luxe lodges. Ook in het park zelf zijn verschillende campings en lodges, zoals bijvoorbeeld het luxe Royal Victoria Falls Zambia Hotel op loopafstand van de watervallen (10 minuten).

Avani Resort, Victoria Falls, Livingstone Zambia, Zambia

Een goedkopere optie is het Toka Leya Camp waar je kan overnachten in één van de 12 luxe safari tenten. De echte budget accomodaties vind je echter buiten het park in Livingstone. 

Mosi-oa-Tunya National Park P1040672

Beste tijd voor een bezoek aan Mosi-oa-Tunya

Kom je voor de Victoria Falls dan stroomt tussen maart en april het meeste water in de Zambezi rivier. De watervallen zijn dan het meest indrukwekkend, hoewel het zicht soms beperkt kan zijn, omdat dan ook de nevelwolken het grootst zijn. In het droge seizoen rond november en december is de waterstand van de rivier het laagst en valt er het minste water over de rand. Hierdoor is de volle breedte van de kloof goed zichtbaar en kan je langs de rand wandelen waar anders het water naar beneden dendert. Ook is het in deze maanden het makkelijkste om wild te spotten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.