Nzulezu is een dorp op palen in het Tadane meer

0
1618
Nzulezu Ghana stunningtravel afrika

Nzulezu is een oude nederzetting in het Tadane meer en geheel gebouwd op palen. In het dorp met een heuse hoofdstraat, kerk en school leven ongeveer 600 mensen. De naam van het dorp is afkomstig van het Nzema woord dat ‘wateroppervlak’ betekent. De inwoners van het dorp zijn naar verluid gemigreerd vanuit Walata, een stad in het oude Ghana rijk. Volgens de overlevering werden de voorouders van Nzulezu door een slak naar de huidige plek van het dorp geleid. De eerste huizen van het dorp werden zo’n 500 jaar geleden gebouwd.

Tegenwoordig is de slak de mascotte van het dorp en leeft hij in een heiligdom op het water dat alleen toegankelijk is voor voor de chief van Nzulezu.

De serene sfeer van het omringende landschap, in combinatie met de dagelijkse activiteiten van het leven in het dorp maken het een unieke bestemming tijdens je reis door Ghana. Het dorp bestaat in wezen uit één lange pier, de hoofdstraat, met gebouwen aan beide kanten. Eén kant van de straat is bedoeld voor woningen en aan de andere kant vind je winkeltjes, de school en een buurthuis. De hoofdstraat is ongeveer 600 meter lang met verschillende smalle zijstraatjes waarvan de langste een meter of 50 zijn. 

Nzulezu, Ghana

Village schoolhouse, Nzulezu

De mensen van Nzulezu houden zich nog steeds aan traditionele gebruiken. Donderdag is bijvoorbeeld een heilige dag op het meer en op deze dag doen de dorpelingen geen enkele inspannende activiteit. Op andere dagen springen de kinderen overal rond in het water en gaat het dagelijkse leven zijn normale gang. 

Tegenwoordig leeft het dorp van de visserij, landbouw op het nabijgelegen vasteland en toerisme. Er is ook een gastenverblijf bij het dorp, maar verwacht geen moderne maatstaven.

Het dorp is niet aangesloten op elektriciteit, maar er zijn een aanzienlijk aantal televisiemasten aan bijna elk huis in het dorp bevestigd. Deze worden aangedreven door auto accu’s. Blijf je in het dorp overnachten is een zaklantaarn dus geen overbodige luxe. 

Bezoek Nzulezu

Nzulezu ligt in het Tadane meer in het zuid westen van Ghana. Het meer ligt dichtbij de kust en bij de grens met Ivoorkust. Je komt er via het dorp Beyin waar het bezoekerscentrum is gevestigd waarvandaan alle tochten naar het dorp vertrekken. De kanotocht naar het dorp gaat door een reeks ongerepte moerassen, moerasbossen en open poelen die rijk zijn aan dieren. Onderweg zie je zeker krokodillen, zilverreigers, reigers en ijsvogels. De Amansuri wetlands zoals het gebied heet is dan ook door Birdlife International aangewezen als ‘important bird area’. Hierdoor is niet alleen je bezoek aan Nzulezu een onvergetelijke ervaring, maar is de reis om er te komen op zijn minst net zo bijzonder.

Ghana

Bovendien is het strand naast het bezoekerscentrum de locatie van een project voor het behoud van zeeschildpadden. In samenwerking met de Ghana Wildlife Society wordt hier gewerkt aan de bescherming van drie bedreigde schildpad soorten die op het strand nestelen. Tijdens één van de avondrondleidingen kan je met een gids op het strand op zoek gaan naar de prachtige dieren terwijl ze aan land komen om hun eieren te leggen. 

Overnachten in Nzulezu kan bij de Homestay Bar met kamers die uitkijken over het meer. In Beyin zijn verschillende accommodatie mogelijkheden waaronder een camping. 

Nzulezu Stilt Village - Marissa Neale

Beyin is goed bereikbaar met het openbaar vervoer als je zonder eigen auto door het land reist. Met eigen vervoer is het zo’n 7 uur rijden vanaf Acrra, met het openbaar vervoer kan je er echter zomaar de hele dag zoet mee zijn. Vanaf de stad Takoradi is het nog zo’n 90 kilometer (2 uur) naar Beyin. Om Nzulezu te bezoeken ben je op zijn mist 3 uur kwijt. Daarvan nemen de heen en terugweg samen zo’n 2 uur in beslag. Wil je op je gemak het dorp verkennen trek er dan op zijn minst 5 uur voor uit of blijf een nachtje slapen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.