Viphya Plateau

0
1844
Viphya Plateau Malawi Mamba Stunningtravel

Het Viphya plateau is nog een echte Afrikaanse wildernis in de hooglanden van Malawi. Het beboste plateau is een vredig gebied met een prachtig landschap. Het wordt doorsneden door een aantal rivieren die in het Malawimeer uitmonden. Hoewel er grote gebieden met commerciële bosbouw zijn, zijn er ook glooiende graslandheuvels, steile hellingen van de Rift Valley die afdalen naar het Malawimeer en zelfs delen stukken met inheems regenwoud.

The Viphya mountain

Viphya is een groot plateau dat parallel loopt aan de Great Rift Valley en het Malawimeer. Bezaaid met kleine geïsoleerde heuvels (ook wel inselbergs geheten) vormt het de ruggengraat van Noord Malawi. De hoogste toppen zijn meer dan 1800 meter hoog. Op zuidelijke flanken van het Viphya plateau zijn veel theeplantages.

Een bezoek aan Viphya is een unieke ervaring. In de bossen heerst een gevoel van rust en kalmte terwijl je door de dichte geurige dennen loopt. Het vogelleven is er ongekend. Niet voor niets werd de kleine kraaghoningzuiger het logo van de Luwawa Forest Lodge. Buizerds, (vis)arenden en verschillende soorten reigers vullen de aanwezige vogels aan. Ook de Lammergier wordt regelmatig gezien. 

Viphya is geen natuurreservaat en ook geen bekende safaribestemming, maar er kunnen toch wilde dieren worden waargenomen, zoals bosbokken, duiker en bavianen. Het plateau is ook de thuisbasis van luipaarden, civetkatten, stekelvarkens, mangoesten en hyena’s.

Een groot deel van de aantrekkingskracht van de Viphya Hooglanden is dan ook dat het vrijwel onbewoonde gebied een laatste stukje onontdekt Malawi zijn. 

Wandelen door de heuvels

Eén van de mooiste wandelroutes is het Luwawa Mountain wilderness trail. Deze driedaagse tocht brengt je van de hooglanden naar Kande Beach aan de oever van het meer. Een plek die voor altijd in mijn geheugen is gegrift en die ik hopelijk snel weer mag bezoeken. Viphya staat met recht bekend als de beste plek voor fanatieke wandelaars. Ook kan je er meerdaagse safari’s per paard maken, waaronder een 75 kilometer lange route waarbij je onderweg in hutten overnacht.

Bezoek het Viphya Plateau

Een rit langs de M1 die door het plateau snijdt, kan op zichzelf al lonend zijn. Zo zijn er mooie uitzichten vanaf de weg ten zuiden van Mzuzu die uitkijken over de Kasitu rivier. 

Overnachten kan bij de Luwawa Forest Lodge waar je verschillende gemarkeerde wandelroutes vind.

Luwawa Forest Lodge

Voor langere tochten door het gebied is een gids verplicht. Zo kun je vanaf de lodge een meerdaagse wandeling maken naar het Malawimeer waarbij je onderweg kampeert op prachtige locaties. Je kan het gebied verder verkennen per mountainbike of op de rug van een paard. Watersport is mogelijk op het kleine afgedamde meer voor de lodge. Een tweede optie is de goedkopere Kasito Lodge die tevens makkelijker te bereiken is met het openbaar vervoer. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.