Ontdek Mana Pools en spot lopend de Big Five

0
1971
Mana Pools Zimbabwe
Jonge krokodil in de Zambezi rivier.

Het nationale park Mana Pools is één van de populairste wildparken van Zimbabwe. Het staat synoniem met de Zambezi rivier, leeuwen, olifanten en afgelegen wildernis.

Het park is in 1984 uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Site. Mana betekend in de lokale taal ‘vier’. Dit refereert naar vier grote waterholes in het park. Deze natuurlijke waterpoelen zijn overblijfselen van een hoefijzermeer. Deze ontstaan door het afsnijden van een meander van een rivier.

Mana Pools Zimbabwe
In het park leeft een grote populatie olifanten.

Long Pool is de grootste van de vier en hier is ook het meeste wild te vinden. Favoriet bij grote kuddes olifanten en het leefgebied van een grote populatie nijlpaarden en krokodillen. Alle vier de waterholes zijn goede plekken voor het spotten van watervogels. Heb je geluk dan zie je ook nog de wilde honden die in het park leven.

Ga op pad bij zonsopkomst

De beste tijd om een gamedrive of wandelsafari te maken is bij zonsopkomst. Dit is ook het moment dat de natuur ontwaakt en de dieren op zoek gaan naar voedsel. Een ander goed moment is in de namiddag als het weer wat koeler wordt en de dieren hun schaduwplek uit de zon weer verlaten.

Mana Pools Zimbabwe

Wat het park uniek maakt is dat er geen hekken te vinden zijn. Kamperen doe je echt in de vrije natuur. Het kan dus maar zo dat er tijdens het ontbijt een kudde olifanten langs de tent loopt. Je mag in Mana Pools ook vrij rondlopen zonder gids. Over het algemeen heb je overal goed zicht op de omgeving. De afwezigheid van menselijke inmenging maakt het park volledig authentiek en onbedorven.

Wandelsafari

Je mag dus zonder gids in het park lopen maar toch is het verstandig om bij een wandelsafari wel één te regelen. Er zijn in het verleden een aantal ongelukken gebeurd met toeristen die net even teveel risico namen voor een mooie foto. Daarnaast kunnen ze je de mooiste plekjes tonen en is hun kennis over de natuur en het wildlife enorm groot.

In het noorden grenst Mana Pools aan de Zambezi rivier. Hier kun je de voor het park bekende kano safari’s maken. De vruchtbare riviervlakte van de rivier strekt zich uit over tweeduizend vierkante kilometer. Een groot deel daarvan is alleen te bereiken per voet. Mana Pools vormt samen met het Lower Zambezi National Park in Zambia, dat aan de overzijde van de rivier ligt, één groot natuurpark.

Mana Pools Zimbabwe
De Zambezi rivier met op de achtergrond de heuvels van het Lower Zambezi National Park in Zambia.

In het park zijn nauwelijks wegen en slechts een paar vaste kampementen en lodges. De meeste daarvan bevinden zich bij de Zambezi rivier. Wat verder in het park bij de Chitake Springs liggen het luxe Kanga Camp en het avontuurlijke Camp Chitake. Bij deze laatste worden alleen wandelsafari’s aangeboden. Kies als je een beetje zonder luxe kan vooral voor Camp Chitake. Hier beleef je de ultieme Afrikaanse wildernis op zijn best.

Mana Pools Zimbabwe

(Foto’s Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.