Nationaal Park Hwange

0
1960
Nationaal Park Hwange Zimbabwe
In het nationale park Hwange lopen 40.000 olifanten rond. Foto Michael Sprague

Nationaal park Hwange in Zimbabwe is één van de grootste wildparken in Afrika. Het is ook het leefgebied van de grootste populatie olifanten ter wereld. In het park lopen ruim 40.000 exemplaren rond. Naast de olifanten is het gebied rijk aan zebra’s, gnoes, giraffes, buffels en leeuwen.

Nationaal Park Hwange Zimbabwe
In het park zijn een aantal platforms gebouwd waarvan je het wild van dichtbij goed kan bekijken. Foto Joepyrek.

Het grenst in het westen aan Botswana en heeft een oppervlakte van ongeveer 14.600 vierkante kilometer.

Het wildpark is verdeeld in drie regio’s en biedt een grote verscheidenheid aan landschappen. Zandvlaktes in de uitlopers van de Kalahari woestijn met teakbomen en acacia’s rond het hoofdkamp. Zandsteen, granieten heuvels en savanne rond Sinamatella kamp in het noorden. En lege rivierbeddingen met basalt heuvels bij Robins Kamp in het westen. Vanwege het grote aantal dieren en de uitgestrekte vlaktes is het wild vaak redelijk makkelijk te spotten.

Nationaal Park Hwange Zimbabwe
In het droge seizoen trekken de dieren naar de kunstmatig bijgevulde waterpoelen. Foto Steven dosRemedios

In nationaal park Hwange leven ruim 100 verschillende soorten dieren en meer dan 400 vogelsoorten. Het doet dus zeker niet onder voor de bekendere parken als Kruger in Zuid Afrika en Etosha in Namibië. Toch krijgt het jaarlijks veel minder bezoekers.

Door het het onstabiele politieke klimaat van het land slaan veel reizigers deze regio over. Dat merk je meteen als je rondrijdt in het park. Het is hier echt een stuk rustiger.

Wees er dus snel bij, want nu het tijdperk van Mugabe eindelijk voorbij is bestaat er de kans dat het toerisme zich in sneltreinvaart gaat ontwikkelen.

Nationaal Park Hwange Zimbabwe
Neushoornvogels vliegen overal rond in Hwange. Foto Michael Sprague.

De beste tijd om het park te bezoeken is van July tot en met oktober. In de droge periode trekken de dieren naar de verschillende waterpoelen in het park. In het park zijn geen rivieren die het hele jaar gevuld zijn. De dieren zijn dus afhankelijk van de poelen die voor het grootste deel kunstmatig worden bijgevuld. Voor de safari gangers een buitenkansje omdat het dan een af en aan lopen is van dorstig wild.

Regenseizoen

Tijdens het regenseizoen in januari en februari verspreiden de wilde dieren zich over het park waardoor het moeilijker is om ze te vinden. Voor de vogelaars is dit wel de beste tijd om Hwange te bezoeken. De bush komt na de regens tot leven en is de natuur dan zijn mooist. Ook komen de zomermigranten vanuit het noordelijk halfrond deze tijd weer in Zimbabwe aan.

Nationaal Park Hwange Zimbabwe
Voor vogelaars is het regenseizoen in januari en februari de beste tijd om vogels te spotten. Foto Derek Keats.
Nationaal Park Hwange Zimbabwe
In het regenseizoen kleurt het park groen. Foto Laura (cardamom).

Nationaal park Hwange ligt aan de hoofdweg van Victoria Falls naar Bulawayo en is dus makkelijk bereikbaar en te combineren met andere highlights in Zimbabwe.

Het park is in het droge seizoen voor het grootste deel met een gewone auto te bezichtigen. In de regentijd heb je wel een 4WD nodig op de zandwegen. Heb je geen eigen vervoer dan kun je mee op één van de (wandel) safari’s die worden aangeboden in het Hwange Main Camp.

Aan de grens van het park en rondom de ingang bij Main Camp bevinden zich de meeste accommodaties. Een aantal private campsites bevinden zich in het park in de buurt van de waterpoelen. Een grote kuddes olifanten gadeslaan uit de stoel voor je tent is daar dan ook geen uitzondering.

Nationaal Park Hwange Zimbabwe
Als je in het park overnacht komen de olifanten regelmatig wel erg dichtbij. Foto paulafrenchp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.