Zwemmen in Devil’s Pool bovenaan Victoria Falls

0
2990
Devils Pool Victoria Falls Zambia
Zwemmen bovenaan de Victoria Falls is een unieke belevenis.

Victoria Falls staat om menig bucketlist en dat is niet onterecht. Het is misschien niet de grootste of hoogste waterval ter wereld, maar wel de meest indrukwekkende.  De waterval is bij de locals bekend als Mosi-oa-Tunya of ‘the smoke that thunders’. In 1855 werd de waterval ontdekt door David Livingstone die het vernoemde naar zijn koningin. Hij beschreef de waterval als volgt: ‘Scenes so lovely must be gazed upon by angels in their flight’. Vandaag de dag is er weinig veranderd en is de waterval nog even imposant.

Devils Pool Victoria Falls Zambia
Victoria Falls vanuit de lucht, met bij de rode cirkel Devills Pool.
De meeste toeristen bezoeken Victoria Falls aan de kant van Zimbabwe. Gezien het water van de Zambezi aan de kant van Zambia over de rand klettert kijk je vanaf de Zimbabwaanse kant uit op de muur van water die naar beneden stort. De mooiste uitzichten krijg je dan ook aan aan deze kant.
Maar wil je Victoria Falls echt beleven, bezoek de waterval dan in het droge seizoen aan de kant van Zambia. Als het waterniveau van de rivier laag is (half augustus tot half januari) is er de unieke mogelijkheid om bovenaan de rand van de waterval te zwemmen. Met een motorboot vaar je over de Zambezi naar Livingstone Island. Van hieruit loop je naar Devil’s Pool en kun je in het water duiken en over de rand van de waterval kijken.
Devils Pool Victoria Falls Zambia
Om bij Devils Pool te komen vaar je eerst met een bootje naar Livingstone Island.

Het lijkt misschien eng, maar als je geen gekke dingen doet is het niet echt gevaarlijk. Net onder het wateroppervlak bevindt zich namelijk een natuurlijke stenen afscheiding.

Zwemmen bovenaan de rand van een waterval geeft een enorme kick. De adrenaline giert door je lichaam terwijl het water waar je in zwemt luttele secondes later ruim honderd meter naar beneden stort.

Devils Pool Victoria Falls Zambia
Uitzicht vanuit Devils Pool.

In Devil’s pool stikt het van de kleine visjes die als je even stil zit bijna direct aan je voeten beginnen te knabbelen. Het is een apart gevoel, maar ze zijn verder onschadelijk. Je bent dus gewaarschuwd. De eerste keer schrik je misschien en heb je mogelijk de neiging om het water uit te springen met alle mogelijke gevolgen van dien.

Devils Pool Victoria Falls Zambia
Bovenaan de waterval. Op de achtergrond is Devil’s Pool zichtbaar.

Bereikbaarheid Devil’s Pool

Zowel in Livingstone als in Victoria Falls wordt deze excursie aangeboden. Zorg wel dat je een aanbieder kiest die gecertificeerd is. Bovenaan de waterval zijn meerdere poelen die geen natuurlijke afscheiding hebben. Hier zijn dan ook wel eens mensen over de rand meegesleept. Dat zou een wel erg abrupt einde van je vakantie zijn.
Devils Pool Victoria Falls Zambia
Deel van Victoria Falls in het droge seizoen gezien vanaf de kant van Zambia.

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.