Wandelen met leeuwen in Fathala

0
470
Leeuw in Fathala Senegal
Leeuwin in een boom in Fathala Senegal

Het Fathala reservaat bestaat uit een gebied van 6000 hectare dichtbegroeide savanne, waarvan 2000 hectare is afgezet. In dit gebied leven de dieren waarna we op zoek gaan tijdens onze safari. Eén van de mogelijkheden bij een bezoek aan dit park is het wandelen met leeuwen. Een unieke belevenis en één van de hoogtepunten van je reis.

Leeuw in Fathala Senegal
Wandelen met deze dieren zo dichtbij is toch wel erg bijzonder.

Na het ontbijt bij onze lodge die midden in het park staat, rijden we terug naar de ingang van Fathala. Hier bevind zich ook het verblijf van de leeuwen. Wandelen met de dieren doen we in een apart gedeelte van het reservaat waar we met wandelstokken door de bush lopen. De wandeling duurt ongeveer een half uur en tijdens het lopen zijn er veel momenten om geweldige foto’s te schieten, maar vergeet ook niet om even gewoon te kijken en te genieten van deze prachtige beesten.

Leeuwen uit Zuid-Afrika

De leeuwen waar we mee wandelen zijn gefokt in Zuid-Afrika en zijn op jonge leeftijd naar Fathala overgebracht. In Zuid Afrika zijn ze gered uit een programma waarbij de leeuwen bestemd waren om te eindigen als trofee van een rijke jager. Ze zijn opgegroeid met mensen en hebben zelf nooit voor hun eten hoeven jagen. Vandaar dat wij als toerist niet meteen als lekker hapje worden bekeken. Het blijft een lastig verhaal of we dit soort activiteiten moeten promoten. Hier lijkt het echter op dat er oprecht goede bedoelingen zijn, maar wandelen met leeuwen blijft toch niet helemaal een natuurlijk iets. Het is een afweging die ieder voor zich zal moeten maken.

Als volwassen leeuwen zijn de dieren nu vrij om binnen de grenzen van het reservaat te leven.

Leeuwen leven in Afrika ten zuiden van de Sahara op de open savanne en grasvlaktes. In Senegal komen ze behalve in Fathala ook nog voor in het grotere Niokolo Koba. Een nationaal park in het zuidoosten waar ze door de uitgestrektheid van het park en de dichte begroeiing slechts zelden gespot worden.

Leeuw in Fathala Senegal

Wist je dat…

  • Leeuwen maar 4 uur per dag actief zijn en wel 20 uur slapen.
  • Een leeuw in de bronsttijd soms wel 50 keer per dag paart.
  • De leeuw de enige katachtige is die in een groep leeft.
  • Een mannetjesleeuw per dag ongeveer 7 kilo vlees nodig heeft, en een vrouwtje 5 kilo.
  • De staart van een leeuw 60 tot 100 cm lang is. Deze houdt hem in balans bij het lopen, rennen en klimmen.
Leeuwen in Fathala Senegal
De leeuwen in Fathala zijn overgeplaatst vanuit Zuid-Afrika.

(Foto’s & film: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.