Ilha de Mozambique

0
2005
Ilha de Mozambique
Het eiland gezien vanaf Fort São Sebastião. Op de achtergrond de brug naar het vasteland. Foto Stig Nygaard

Ilha de Mozambique ligt voor de kust van Mozambique in het noorden van het land. Het eiland heeft een rijke historische geschiedenis en staat daarom al sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Tijdens de Portugese kolonisatie was het lange tijd de hoofdstad van het land voordat deze naar Lourenco Marques verhuisde. Het hedendaagse Maputo. Het eiland is voor de reizigers die het bezoeken vaak één van de hoogtepunten van hun bezoek aan Mozambique.

Ilha de Mozambique
De 3,8 kilometer lange brug die het eiland verbind met het vaste land (Foto Michael Jack)

Het anderhalve vierkante kilometer grote eiland is erg smal en ongeveer 3 kilometer lang. Het is met een brug verbonden aan het vaste land. Vooral de noordkant van het eiland is erg interessant. In Stone Town vind je vestingwerken, kerken en oude Portugese koloniale gebouwen. Het is een fascinerende mix van Afrikaanse, Arabische en Europese cultuur.

Ilha de Mozambique
Vrouwen houden het strand schoon met op de achtergrond met op de achtergrond het fort en de kerk van Santo António (Foto Rosino)

Het is heerlijk dwalen door de levendige straatjes waar het dagelijks leven voor de eilandbewoners hun normale gangetje gaat.

De mannen drinken een flesje Impala

Vrouwen hangen de was buiten en kinderen rennen achter elkaar aan door de straten. Op de hoek van de straat zitten de mannen bij elkaar om bij te kletsen en een flesje impala bier te drinken.

Ilha de Mozambique
Het Sao Sebastiao fort op Mozambique eiland (Foto F Mira)

Oudste nog bestaande Europese gebouw op het zuidelijk halfrond

Ook het Sao Sebastiao fort op het noordelijke puntje van het eiland is een bezoekje waard. Hierin vind je ook de kerk van Nossa Senhora do Baluarte. De kerk is vrijwel zeker het oudste nog bestaande Europese gebouw op het zuidelijk halfrond en dateert uit 1522. Om de kerk te bezoeken moet je een kleine entreeprijs betalen. Vraag wel om een toegangskaartje, als je die later niet kan laten zien betaal je twee keer.

Ilha de Mozambique
De Kapel van Nossa Senhora de Baluarte wordt beschouwd als het oudste Europese bouwwerk op het zuidelijk halfrond Foto Erik Cleves Kristensen)
De Kapel van Nossa Senhora
De Kapel van Nossa Senhora de Baluarte gezien vanaf het strand. (Foto Stig Nygaard)

In de relaxmodus

Naast dit alles kan je natuurlijk ook een dagje luieren op Carrusca Beach. Maar ook een boottochtje naar de naast gelegen eilanden Goa of Sete Paus behoort tot de mogelijkheden.. Sena island is wat lastiger te bezoeken omdat je daarbij afhankelijk bent van de getijden. Wil je toch gaan? Dan kun je het beste een kampeertochtje met overnachting maken. Rondom het eiland zijn een aantal goede snorkelplekken. De meeste tussen de 50 en 300 meter van de kust. Ook is er een leuke plek bij de pier (The Pontao) waar een afgezonken ponton ligt. Hier komen veel mooi gekleurde vissen op af.

Vissers Ilha de Mozambique
Vissers bij Mozambique eiland. (Foto Steve Evans)

Accommodatie op Ilha de Mozambique

Momenteel worden er steeds meer guesthouses en kleine hotels geopend in de oude gerestaureerde gebouwen. Deze bieden charmante en comfortabele accommodatie tegen vaak schappelijke prijzen. En dit draagt bij aan het herstel van de vroegere pracht van het eiland.

Makuti Town Ilha de Mozambique
Makuti Town. (Foto wiki/ Spielkind)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.