Zeldzame zoutwater nijlpaarden op Orango

0
3164
Ilha Orango Bijagos Guinee-Bisau

Orango is één van de vijf eilanden die samen het het nationale park Ilhas de Orango vormen. Het ligt in de Bijagos Archipel voor de kust van Guinee-Bissau.

Het is de begraafplaats van de koningen en koninginnen van Bijagos. Vanwege de afgelegen ligging van de eilanden hebben ze een eigen cultuur ontwikkeld. Vrouwen zijn hier de baas over de dorpen en de leiding over de eilanden ligt in handen van een koning en koningin. Deze zijn overigens niet met elkaar getrouwd. Wij regelen op het eiland Bubaque een boot voor ons bezoek.

Ilha Orango Bijagos Guinee-Bisau
Na het speuren naar de nijlpaarden is het heerlijk ontspannen op het strand.

Zoutwaternijlpaarden

Reizigers kennen het eiland vooral als plek waar je op zoek kan gaan naar zeldzame zoutwaternijlpaarden. Deze dieren worden door de lokale bevolking als heilig beschouwd.

Ilha Orango Bijagos Guinee-Bisau
De nijlpaarden op Orango leven in zowel zout als zoet water.

Ze leven zowel in de zee als in het zoete water van de lagune van Ânor.

Wees verstandig en regel een gids. Deze leidt je vanaf het hotel via een zandpad door hoog gras naar de moerassige wetlands. Het is een mooie wandeling maar er is geen schaduw en temperaturen kunnen flink oplopen.

Het eiland Orango lijkt weinig op de andere eilanden in de Bijagos archipel. Hier geen tropische bossen, maar uitgestrekte savanne velden.

Ilha Orango Bijagos Guinee-Bisau

Na een wandeling door de grasvlakte komen we aan bij de wetlands en we horen het brommende geluid van de nijlpaarden al voor we de dieren kunnen ontdekken. Plotseling zie we een paar oren boven het water uitsteken. Niet veel later blijkt dat er een groepje van de dieren bij elkaar zit met in het midden een klein nijlpaardje. We hebben geluk, want de dieren laten ze lang niet altijd zien.

Accommodatie op Orango

De enige accommodatie op het eiland is het Orango Parque Hotel. Hier regel je ook een gids die met je meegaat speuren naar de zoutwater nijlpaarden. Je kunt ze bellen voor een transfer van één van de andere eilanden in de archipel of je laat je ophalen in Bissau op het vaste land.

Ilha Orango Bijagos Guinee-Bisau
Schelpen verzamelen tijdens zonsondergang.
Ilha Orango Bijagos Guinee-Bisau
Bij laag tij verzamelen kinderen de avondmaaltijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.