Ruvubu National Park

0
997
Ruvubu National Park Burundi

Het Ruvubu National Park is een natuurpark in het noordoosten van Burundi waar je je zal verbazen ​​over het brede scala aan flora en fauna. Het in 1980 opgerichte park beslaat meer dan 500 vierkante kilometer en is daarmee het grootste nationale park van het land.

De Ruvubu rivier snijdt als een mes door de hele lengte van het park en is verantwoordelijk voor moerassige gebieden in de uiterwaarden. In de ondiepe stukken water groeit veel papyrus en het is daarmee een favoriete habitat voor de aanwezige waterbokken. De laatst overgebleven natuurlijke graslanden in het land bevinden zich ook binnen de grenzen van het park. 

Ruvubu National Park

Als UNESCO werelderfgoed bieden de verschillende habitats in het park een toevluchtsoord aan een verscheidenheid van dieren en vogelsoorten. Verschillende plantensoorten, waaronder protea’s en torenhoge bomen, zijn verspreid over het landschap.

Goed beheer van het Ruvubu National Park heeft ervoor gezorgd dat er zich binnen de grenzen van het park geen mensen hebben gevestigd. Hierdoor is de natuur nog grotendeels ongerept en biedt het park een unieke natuurbeleving. Bezoekers zullen ongetwijfeld talloze soorten antilopen tegenkomen. Ook primaten (vervet, colobus, bavianen en de blauwe aap) en grotere dieren zoals buffels en nijlpaarden kun je met een beetje geluk afvinken. Tel daarbij op de ruim 400 vogelsoorten en er staat je een onvergetelijke safari te wachten. Vogelsoorten in het park zijn onder andere de bontgekleurde papyrusfiskaal en honingzuigers. 

Er zijn leeuwen, luipaarden en olifanten in het park aanwezig, maar die weten zich doorgaans (te) goed te verstoppen.

Bezoekers van het Ruvubu National Park kunnen deelnemen aan game drives, vogels excursies en begeleide wandel safari’s. De oevers van de Ruvubu rivier zijn de ideale plek voor vogelliefhebbers terwijl het grotere wild doorgaans meer de graslanden opzoekt. Bootsafari’s zijn beschikbaar om op zoek te gaan naar krokodillen en nijlpaarden.

Bezoek Ruvubu National Park

Het Ruvubu National Park, of Parc National de la Ruvubu zoals het officieel heet, is bereikbaar via de weg en per vliegtuigje. Het park ligt iets meer dan 200 kilometer van het internationale vliegveld bij Bujumbura. Ruvubu is makkelijk bereikbaar via Gitega, sinds 2019 de hoofdstad van het land. In het park ligt een netwerk van meer dan 50 kilometer aan wegen en tracks om te verkennen. 

Ruvubu National Park, Provinces of Muyinga/Cankuzo, Burundi.

Ruvubu National Park is het hele jaar door een goede bestemming om te bezoeken. Het droge seizoen tussen juni en augustus is echter de beste tijd voor een optimale safari ervaring. Ook tussen december en februari blijft het normaal grotendeels droog. De rest van het jaar valt er regelmatig een beetje regen. Vanwege de positie van Burundi op de evenaar zijn de temperaturen meestal mild op het plateau. Deze liggen iets hoger in de westelijke laaglanden. Voor vogelliefhebbers zijn oktober tot mei de beste maanden voor een bezoek.

Accommodatie zowel in als buiten het Ruvubu National Park is soms lastig te vinden. Er zijn wel een beperkt aantal kampeerplekken in de buurt. Meer comfortabele accommodaties liggen op ruim 100 kilometer afstand van het park. Wel is men bezig om de kampeerplekken momenteel verder uit te breiden, om zo het toerisme naar het park verder te bevorderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.