Selous Game Reserve

0
1424
Selous Game Reserve Tanzania

Het Selous Game Reserve is het grootste wild reservaat van Afrika. Het is ongeveer drie keer zo groot als de Serengeti en onderverdeeld in 53 verschillende regio’s. Slechts 3 daarvan mogen bezocht worden door toeristen. Deze 3 gebieden staan wel bekend vanwege de grote aantallen wild als olifanten, leeuwen, buffels, gnoes, zebra’s en nijlpaarden. Extra bijzonder is de kans op een treffen met wilde honden en is het één van de weinige natuurreservaten op het Afrikaanse continent waar je de puku antilope en sabelantilope kan vinden. Ook lopen er zo’n 250.000 impala’s rond, die op hun beurt weer grote aantallen roofdieren als leeuwen en luipaarden aantrekken. 

Selous buffalo - kes smith

De Big 5 is ook vertegenwoordigd, maar de neushoorns bevinden zich gewoonlijk in de dichts begroeide delen van het reservaat en worden niet heel vaak gezien.

Selous lions

Selous wordt beschouwd als een van de verborgen juweeltjes van Tanzania en biedt de beste ontsnapping aan de grote toeristenmassa’s in de noordelijke safari bestemmingen zoals Serengeti en Ngorongoro krater. Om het wild hier te spotten zul je wel iets harder moeten werken, maar de rust en stilte maken dat meer dan goed.

De Rufiji rivier is de levensader van Selous

Het reservaat wordt doorkruist door de rivier de Rufiji, die in de Indische Oceaan uitmondt. De Rufiji is de langste rivier van het land. Langs de oevers van de Rufiji zijn er grote moerasachtige gebieden die wemelen van de krokodillen. Bijzonder is ook de Stiegler kloof, die zo’n 100 meter diep en 100 meter breed is. Verder bestaat Selous uit een uitgestrekte wildernis met dicht begroeide wouden, grasvlaktes, bergen en open bossen.

Hyena Selous Tanzania
Een hyena zoekt verkoeling in de Rufiji rivier.

Met een oppervlakte van 51.200 vierkante kilometer is het Selous Game Reserve zo groot als Zwitserland en daarmee één van de grootste wildgebieden op aarde. Selous werd in 1905 opgericht en was bedoeld voor de jacht. Tegenwoordig is het noordelijke deel van het reservaat bedoeld voor toeristen, maar in het zuidelijke deel wordt nog steeds gejaagd door jagers die extreem hoge bedragen betalen voor de vergunningen.  

20040913_174308_01

De vogels van Selous

Vanwege de enorme diversiteit van het landschap in het natuurreservaat komen er ook veel verschillende vogels voor. Volgens de laatste tellingen vliegen er 445 soorten rond in Selous. Bij de 5 meren en moerassen langs de Rufiji rivier vind je ijsvogels, pelikanen, zeearenden, neushoornvogels en ibissen. Ook is het gebied geliefd bij trekvogels. 

Batleur Eagle

Het Selous Wildreservaat is genoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger en schrijver Frederick Selous. Het reservaat werd niet door hem gesticht en het grootste deel van zijn leven was hij niet eens in Tanzania te vinden. Frederick Selous overleed in 1917 binnen de grenzen van het reservaat en dat was voor de Britse overheersers genoeg reden om het reservaat in 1922 naar hem te vernoemen. Het reservaat werd in 1982 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed dankzij de rijke diversiteit aan wilde dieren en de ononderbroken natuur. 

Grave Marker of Captain Selous

Nyerere National Park

De noordelijke sector van het reservaat werd in 2019 tot Nationaal park uitgeroepen en de naam werd veranderd naar The Nyerere National Park. Dit om president Julius Nyerere te eren, die de eerste president van Tanzania was.

Selous scenery

Bezoek het Selous Game Reserve

Selous is vanuit Dar Es Salaam eenvoudig te bereiken per trein of met een chartervliegtuigje (deze vliegen ook van Ruaha). Tanzania Zambia railway AZARA zet je af in Matambwe, waar je alle mogelijkheden vind om Selous te bezoeken. Met eigen vervoer doe je ongeveer 4 uur over de 219 kilometer vanaf de hoofdstad. Combineer je de tocht met het nationale park Mikumi dan bereik je Selous via de Matambwe Gate. 

landed in the bush

Selous Game Reserve

Het Selous Wildreservaat is een van de weinige reservaten waar safari te voet is toegestaan. Onder begeleiding van een gids is het mogelijk dieren en sporen van dieren van naderbij te bekijken. Safari’s per jeep of boot en luchtballon zijn ook mogelijk.

Er zijn verschillende accommodatie mogelijkheden beschikbaar, variërend van ‘budget’ tot luxe. Budget is een ruime term voor een bezoek aan Selous, maar de Sable Mountain Lodge die net buiten de Matambwe Gate ligt is een goede optie. The Luxury Sand River Camp is zoals de naam al doet vermoeden voor reizigers met een ruimer budget. 

De beste tijd om veel wild te zien zijn de maanden juni tot en met oktober. Dit zijn de droge maanden en de dieren verzamelen zich rond de overgebleven waterbronnen en zijn daardoor makkelijker te vinden. Veel van de lodges sluiten in het laagseizoen dat van maart tot en met mei duurt.

Zie ook de website van het Selous Game Reserve.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.