Sioma Ngwezi National Park

0
1143
Sioma Ngwezi National Park Zambia

Het nationale park Sioma Ngwezi is het op twee na grootste park van Zambia. Het park wordt bijna geheel bedekt door droge savanne bossen en enkele mooie teakwouden. Het 5000 vierkante kilometer grote park heeft in het verleden zwaar gehad door stroperij, maar de situatie is flink verbeterd en de dieren in het wild zijn zich aan het herstellen. Zo zijn bijvoorbeeld de olifanten alweer terug gekeerd nadat ze in het zuidoosten een oude migratieroute weer zijn gaan gebruiken. Inmiddels leven er in het park weer zo’n 3000 olifanten.

https://flic.kr/p/XzkVb9

Volgens wildlife scouts van de Zambian Wildlife Authority (ZAWA) herbergt het park een grote verscheidenheid aan wildsoorten zoals olifanten, leeuwen, luipaarden, hyena’s, cheeta’s, wilde honden, giraffen, elanden, roan, tsessebe, zebra’s, impala’s, kudu, duiker, buffel, nijlpaard, krokodil en sitatunga evenals een groot aantal vogels. Het meeste wild bevind zich in het zuidwesten van het park rond de drasse gebieden bij de Kwando rivier.

Tenzij je langere tijd in het park doorbrengt zal je wel echt je best moeten doen om ze allemaal te vinden, maar nu de stroperij zo goed als gestopt is en de populaties groeien heeft dit park een mooie toekomst in het verschiet. 

Kavango Zambezi Tranfrontier conservation Areas

In 2018 is er een programma gestart om nog meer wild naar het park te brengen. Het Department of National Parks and Wildlife en het World Wide Fund for Nature zijn toen begonnen met het inrichten van ‘Kavango Zambezi Tranfrontier conservation Areas’. Hierdoor is rondom het park nog eens 35000 vierkante kilometer beschermd natuurgebied ontstaan. De bedoeling is dat hier in de toekomst een enorm natuurgebied ontstaan dat zicht uittrekt over de landen Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. Het is dus zeker de moeite waard om de situatie rondom Sioma Ngwezi in de gaten te blijven houden. 

Vanuit Sioma Camp worden safaritochten, wildwandelingen en excursies om vogels te spotten aangeboden. In de Zambezi rivier kan je een hengeltje uitgooien en op jacht gaan naar de Tigerfish. Deze bijzondere vissen hebben sportvissers vanuit de hele wereld hoog op hun verlanglijstje staan. De Zambezi rivier bevind zich buiten de grenzen van het park, waardoor vissen hier gewoon is toegestaan.

Tigerfishing-31.jpg

Ngonye watervallen

De belangrijkste natuurlijke attractie in het gebied zijn de Ngonye watervallen. De hoogte varieert tussen de 10 en 25 meter en de watervallen hebben een soort hoefijzervorm.

Ngonye Falls

Hoewel de watervallen lang niet zo spectaculair zijn als de Victoria watervallen, maken ze nog steeds indruk vanwege de enorme hoeveelheid water en omdat ze een uitgebreid gebied beslaan. In het droge seizoen kun je dichtbij de rand komen en zelfs een duik nemen in één van de rotspoelen. Tussen februari en mei, net na het regenseizoen, kan je hier ook rafttochten maken over de Zambezi rivier. 

Ngonye Falls - extreme eastern part of the falls

De lokale Lozi stam waartoe de lokale bevolking in deze regio behoort kent één van de rijkste culturen van het Zambia. Do koning van deze bevolkingsgroep beheerde in het verleden het reservaat. Ze wonen nog steeds in de dorpjes rond het natuurpark en zien reizigers graag komen.

 Bezoek het Sioma Ngwezi National Park

Vanaf Livingstone is een goede asfaltweg naar Sesheke en Katima Mulilo (op de grens met Namibië). Kom je uit het zuiden dan is er een goede asfaltweg vanaf Mongu. Ter hoogte van Mulelekwa verlaat je de M10 en rij je naar de met borden aangegeven ingang van het park. Je mag het park met eigen auto bezoeken, maar in dit afgelegen wildpark zijn nauwelijks wegen en je kan er makkelijk verdwalen. Een gids is niet verplicht maar zeker aan te raden.

The Old Colonial Road to Senanga

Naast het Sioma Camp zijn er langs de Zambezi verschillende luxe lodges te vinden die vooral op sportvissers zijn gericht.

Sioma Ngwezi is het hele jaar prima te bezoeken. Het meeste wild tref je in de maanden juli tot en met november. In deze droge tijd komen de dieren naar de rivier en enkele waterholes om te drinken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.