Victoria watervallen vormen een indrukwekkend schouwspel

0
4018
Victoria Falls watervallen Zimbabwe 1
De Victoria watervallen vormen een indrukwekkend schouwspel.

Mooi oa Tunya ‘donderende rook’ is de poëtische naam die de lokale Makololo stam gaf aan de reusachtige Victoria watervallen. Per minuut stort er 550 miljoen liter water over de rand van de twee kilometer brede Zambezi rivier en het natuurgeweld laat de omgeving op zijn grondvesten trillen. 

Je vindt deze grootste waterval ter wereld op de grens van Zambia met Zimbabwe. Het watergordijn stort zich in de kloof van de Zambezi Gorge naar beneden vanuit een rustig groen grasland. Het water splitst zich in drie hoofdstromen door een paar rotseilanden aan de rand van de watervallen. Deze stromen zijn de Main Falls, Rainbow Falls en Eastern Cataract. 

Victoria Falls waterval Zimbabwe
In het Nationale park aan de kant van Zimbabwe zijn wandelpaden aangelegd langs de rand van de kloof.

De nevelwolken die ontstaan door het vallende water hebben gezorgd voor het ontstaan van een uniek en ecologisch belangrijk regenwoud. Je vindt hier varens en andere planten die je nergens anders in Zambia of Zimbabwe tegenkomt. Een wandeling door het kletsnatte regenwoud maak je dan ook vaak tussen vlagen mist die je langzaamaan doorweken. 

Victoria Falls watervallen Zimbabwe
De nevelwolken die ontstaan door de watervallen hebben gezorgd voor het ontstaan van een uniek en ecologisch belangrijk regenwoud. Foto: Maarten van de Biezen

Flight of Angels

‘Niemand kan zich een voorstelling maken van deze plek… Een dergelijke schoonheid moeten engelen in hun vluchten hebben aanschouwd’. Dit schreef de Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone toen hij de Victoria Falls voor het eerst zag. Tegenwoordig kan je deze ‘Flight of Angels’ letterlijk maken door met een helikopter een paar rondjes om de watervallen te vliegen. 

Victoria Falls watervallen Zimbabwe
De Victoria watervallen gezien vanuit een helikopter. (Foto: Maarten van de Biezen)

Het licht wordt op elk moment van de dag anders weerkaatst door de altijd aanwezige mist en zorgt voor prachtige plaatjes. Plan je je bezoek bij volle maan dan wordt het nog extra speciaal wanneer er een spookachtige fijne zilveren waas over de de watervallen ligt. En heb je geluk dan zie je zelfs een regenboog van maanlicht. 

Twee seconden pure verschrikking

De kloof die door de Zambezi is uitgeslepen is ook de plek waar adrenaline junkies aan hun trekken komen. Zo kun je ziplijnen aan verschillende lijnen die over de watervallen zijn gespannen of maak een honderd meter vrije val naar de rivier waarbij je twee seconden pure verschrikking doorstaat voor het bungeekoord je val breekt. Raften kan in de 23 stroomversnellingen in de benedenloop van de Zambezi en die tochten in zes categorieën variëren van relaxed tot onmogelijk. Wilde dieren spotten kan in het nabijgelegen Zambezi National Park. 

Victoria Falls watervallen Zimbabwe

De mooiste uitzichten op de watervallen heb je vanaf de kant van Zimbabwe, maar ook een bezoek aan de kant van Zambia is zeker de moeite waard. Ben je er in de maanden dat het water van de rivier op zijn laagst staat (half augustus tot half januari) dan heb je hier de mogelijkheid om in Devil’s Pool bovenaan de rand van de waterval te zwemmen. 

De beste tijd om de Victoria watervallen te bezoeken

Van september tot januari staat het water in de Zambezi laag en vallen er gaten in de muur van water. De watervallen lijken dan minder imposant maar zijn nog steeds indrukwekkend. Het zicht is deze periode wel het beste, omdat er door het mindere volume water dat over de rand klots ter ook minder nevel ontstaat dat het zicht in het ‘hoogseizoen’ soms erg beperkt. 

Victoria Falls watervallen Zimbabwe
Eastern Cataract, één van de drie hoofdstromen van de Victoria watervallen. Foto: Maarten van de Biezen

De meeste indruk maken de Victoria watervallen vanaf half januari, februari en juni tot augustus. Dan is de combinatie tussen de hoeveelheid water in de Zambezi en het zicht het beste. Januari tot maart vallen wel in de piek van het regenseizoen. De temperaturen kunnen deze periode flink stijgen en de luchtvochtigheid is hoog. 

Van maart tot mei is de tijd dat het meeste water naar beneden valt. In april is er de piek en dan zie je bijna geen hand voor ogen door de mist. Uitzichten over de watervallen kan je deze tijd vergeten, maar als je geluk hebt zie je door de gaten in de nevel af en toe een enorme hoeveelheid water naar beneden denderen. Zorg deze maanden voor goede regenkleding, want je zult het niet droog houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.