West Lunga National Park

0
953
West Lunga National Park Zambia

Het nationale park West Lunga is één van de minst bezochte parken van Zambia. West Lunga werd in de jaren veertig uitgeroepen om de overgebleven populatie geelrugduikers te beschermen. Dit is een kleine antilope uit de familie van de duikers. Ze hebben een donker bruine grijsachtige vacht en danken hun naam aan een opvallende gele streep op de rug. De dieren worden ongeveer 80 centimeter groot.

Yellow-Backed Duiker

Geelrugduikers

Ondanks dat het gebied werd uitgeroepen tot nationaal park werd er weinig gedaan om de geelrugduikers daadwerkelijk te beschermen. De lokale bevolking ging gewoon door met het jagen om in hun levensonderhoud te voorzien. Daar is onlangs verandering in gekomen na de oprichting van het West Lunga Development Trust. Het is erop gericht om de laatste natuur in dit ongerepte en relatief dunbevolkte gebied van Zambia te helpen behouden. Er zijn Community Resource Boards en Village Action Groups opgericht om de natuurlijke hulpbronnen duurzaam te beheren. Daarnaast is er begonnen met tellingen om een overzicht te krijgen in de overgebleven populaties van het wild.

Door deze maatregelen is de stroperij flink afgenomen en is de verwachting dat er in de toekomst een stijging van het aantal dieren in het wild zal plaatsvinden. Tegelijkertijd is het de bedoeling om het park de komende jaren ook meer toegankelijk te maken voor toeristen.

West Lunga is 1700 vierkante kilometer groot en bestaat voornamelijk uit Miombo en Mukwe bos en enkele open graslanden en moerassen. 

Witborstketellapper

Het park is beroemd onder ornithologen vanwege de witborstketellapper (white-chested tinkerbird). Een vogelsoort die alleen in deze regio voortkomt. De vogels werden voor het eerst waargenomen in 1964, maar herhaaldelijke pogingen om de dieren na die tijd te spotten hebben geen succes gehad. Hierdoor denken sommige vogelaars dat de soort is verward met een afwijkend exemplaar van de geelstuitketellapper. Andere fervente vogelaars blijven nog steeds fanatiek zoeken naar deze bijna mythische witborstketellapper.

Golden-rumped Tinkerbird - St Lucia, SA Sept 2016 (3)

Talrijke stroomversnellingen, prachtige watervallen, kalksteengrotten, ondergrondse rivieren, warmwaterbronnen, de Kabompo kloof en de bron van de beroemde Zambezi rivier maken deze uithoek van Zambia ook voor niet vogelaars het ontdekken waard.

Naast de geelrugduikers leven er in West Lunga onder meer wilde honden, impala, puku, nijlpaarden, vervet apen, bavianen, wrattenzwijnen, roan en sabel antilope, hartenbeesten, elanden en olifanten. Vooral het grotere wild laat zich maar spaarzaam zien, maar met de positieve vooruitzichten is de verwachting dat ook deze soorten weer een gewoon beeld worden in het park.   

Bezoek het West Lunga National Park

West Lunga National Park ligt 150 kilometer ten noordwesten van het nationale park Kafue. Op dit moment zijn er in het park geen voorzieningen voor reizigers. Wil je het park bezoeken dan zul je dus alle kampeerbenodigdheden zelf mee moeten nemen. Je bereikt de ingang van het park via de gravel weg (M8) tussen Solwezi en Kabompo. Onderweg volg je de borden naar de afslag naar het park. Openbaar vervoer in dit deel van Zambia is schaars en West Lunga staat al helemaal niet op de route. Heb je geen eigen vervoer dan zal je je bezoek aan het park in Solwezi of Kabompo moeten regelen. De meeste hotels kunnen je dan verder op weg helpen.

Lunga Landing Strip, Kafue National Park, Zambia, 2007

Het park wordt in het oosten en zuiden begrensd door de Kabompo rivier en in het westen door de West Lunga rivier. Beide bieden geweldige mogelijkheden om te kanoën met snelle stroomversnellingen tussen steile rotswanden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.