Souss-Massa National Park

0
2528
Souss-Massa National Park
Geiten klimmen in Arganbomen om bij de verse blaadjes te komen.

Souss-Massa National Park bestaat uit kliffen, golvende duinlandschappen, dichte bossen en kuststeppen en is één van de belangrijkste nationale parken van Marokko. Dit nationale park strekt zich uit over 330 vierkante kilometer wilde en ongetemde Marokkaanse Atlantische kust dat bezaaid is met arganbomen.

Langs de kust liggen in verschillende baaien en inhammen kleine vissersdorpjes. Er zijn ook spectaculaire vissersgrotten die het ontdekken waard zijn.

Souss-Massa National Park Marokko

De smaragdgroene Souss rivier snijdt door de noordelijke grenzen van het park en eindigt in een brede monding. Aan de zuidelijke delen van het park zorgt de Massa rivier voor het ontstaan van prachtige lagunes. Het gebied werd uitgeroepen tot nationaal park omdat het een belangrijk voedselgebied is voor zowel inheemse vogels als trekvogels. De lagune en de riviermonding zijn de belangrijkste vogelgebieden in het park en is een van de laatst overgebleven leefgebieden van de heremietibis. Hierdoor komen vogelaars vanuit de hele wereld naar Souss-Massa om deze vogels bij hun broedplaatsen op de kliffen te spotten. Drie van de vier in Marokko bekende kolonies (dit is 95% van de werkelijk wilde populatie) bevinden zich in dit park.

Souss-Massa National Park

Souss-Massa National Park

De heremietibis

De bedreigde heremietibis of kaalkopibis komt nog slechts voor in een westelijke populatie in Zuidwest-Marokko, en een zeer kleine oostelijke populatie in Irak en Turkije. Ze zijn zo’n 70 tot 80 cm lang en hebben een spanwijdte van 125 tot 135 centimeter. De heremietibis is grotendeels zwart met een paarse gloed op de vleugels. De vleugels en staart zijn lang, de lange rode snavel is omlaaggebogen. Achter op zijn kop en nek heeft hij een kuif en kraag van lange veren. De naakte huid op de kop is roze met lange zwarte nekveren.

Bald Ibis (Geronticus eremita)

Bald Ibis (Geronticus eremita)

Andere vogels die hier veel voorkomen zijn broedende marmereenden, de lepelaar, Audouins meeuw, diksnavelleeuwerik, Moorse nachtzwaluw, Atlasgrasmus , diadeemroodstaart, flamingo’s en struisvogels.  In totaal zijn er naar schatting 250 soorten vogels in het park. De wintermaanden zijn de beste maanden voor vogelliefhebbers. Met name vroeg in de ochtend en aan het eind van de middag laten ze zich graag fotograferen. De monding van de Souss rivier in de Atlantische Oceaan is de beste plek om op zoek te gaan naar de vogels. De tweede plek om ze te spotten zijn de lagunes bij de Massa rivier in het zuiden. In zowel de lagunes als bij de riviermonding zijn natuurpaden aangelegd, speciaal voor het bekijken van de vogels. Bij de lagunes van de Massa rivier is een bezoekerscentrum en een kaart met de vogelroutes in de omgeving.

Young Spoonbill shot for the new Souss-Massa National Park visitor and education centre

Landinwaarts kan je in de bossen verschillende wilde dieren spotten, waaronder jakhals, hazen, stekelvarkens en gazellen. In het park zijn fokprogramma’s gestart voor bedreigde diersoorten zoals de dorcasgazelle en de algazel, ook wel kromzwaard oryx genoemd. 

Gazella dorcas (Dorcas Gazelle) - Bovidae - Souss-Massa NP, Agadir, Morocco-4

Addax nasomaculatus (Addax) - Bovidae - Souss-Massa NP, Agadir, Morocco-14

Wandelroutes door Souss-Massa

Er zijn een flink aantal paden die door de duinen, steppen en graslanden van het nationale park lopen. Verschillende leiden ook door de hoger gelegen gebieden van het park. 

Jabel El Kest Trail: Een redelijk makkelijke wandeling van 4.36 kilometer biedt onderweg uitzichten met een panoramisch uitzicht op de omgeving. De rotsachtige landschappen vormen één van de hoogtepunten van de route.

Jabel Lekst Trail: Een lange afstandswandeling van 77,17 kilometer die door ruige landschappen met panoramische uitzichten voert.

Atlantic ocean to Sidi r'bat

Painted Rocks Trail: Een wandeling van 14,04 kilometer langs rotsformaties en een veelkleurig keienveld. Bijzonder is ook het ruige landschap waar de route door voert.

Jabel Aklim Trail: Deze Roue is 10,06 kilometer lang. Langs het pad stijg je eerst 833 meter waarna je mooie panoramische uitzichten hebt over de rotsachtige landschappen. De route terug volgt hetzelfde pad. 

Spectacled Warbler (Sylvia conspicillata)

Bezoek het Souss-Massa National Park

Het nationale park is goed bereikbaar en ligt slechts 60 kilometer ten zuiden van het toeristische Agadir. De populaire strandbestemming, Sidi R’bat, ligt op een steenworp afstand van het nationale park, waardoor het ideaal is voor een combinatie van strand & natuur. Het hoofdkantoor Souss-Massa National Park headquarters ligt in het noorden van het park bij Oued Souss. Neem de hoofdweg (N10) van Agadir naar Inezgane. Ter hoogte van Golf Club Met Les Dunes neem je dan de afslag naar de ingang van het park. De afslag is duidelijk aangegeven met borden. 

Souss Massa National Park

Veel bezoekers komen naar het park via het dorp Massa. Hier is het ook mogelijk om een gekwalificeerde en gepassioneerde gids te regelen die je de mooiste plekjes kan laten zien, welke je anders zelf nooit zal ontdekken. Vanaf de ingang bij Massa is het nog een kilometer of 3 naar het idyllische dorpje Sidi R’bat. Volgens de verhalen uit de bijbel is dit waar Jonas werd uitgespuugd door een walvis. 

Souss-Massa National Park fiets
Ik bezocht het park op de fiets.

Tussen Agadir en het park vind je langs de kust talloze strandresorts, villa’s, hotels, bed & breakfasts en andere accommodaties. Bij de meeste etablissementen worden voortreffelijke Marokkaanse gerechten geserveerd. Ook ik Massa is er voldoende keus qua accommodatie.

De temperaturen in de regio worden gematigd door de zee, wat betekent dat het park het hele jaar door goed te bezoeken is. In de zomermaanden en dan met name in juni komen veel toeristen naar Agadir en de omliggende stranden. Hierdoor is het in deze periode ook wat drukker in het park. Fanatieke vogelliefhebbers kunnen het beste in de wintermaanden komen. Wandelaars treffen de beste condities in maart, april en oktober, november.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.