Tassili n’Ajjer National Park

0
2028
Tassili n'Ajjer National Park

Het nationale park Tassili n’Ajjer beslaat een uitgestrekt woestijnlandschap in het zuiden van Algerije, dat zich uitstrekt van het grensgebied met Niger en Libië, ten noorden en oosten van Djanet, tot aan Illizi en Amguid. Het omvat het hele Tassili N’Ajjer gebergte, evenals de zand- en duingebieden in het uiterste zuidoosten van het land, grenzend aan het Libische Tadrart Acacus werelderfgoed. Tassili n’Ajjeris vanuit een cultureel perspectief één van de belangrijkste rotskunst sites waar ook ter wereld. 

Het maakt deel uit van de veel grotere Sahara woestijn. Het nationale park omvat een oppervlakte van 72.519 vierkante kilometer. Tassili n’Ajjer beschermt aspecten van de Sahara en  bevat pariëtale werken van rotstekeningen en grotkunst die maar liefst 12.000 jaar oud zijn. Afbeeldingen van antilopen, runderen, krokodillen en andere grote wilde dieren zijn goed voor de meerderheid van de 15.000 grotschilderingen. De tekeningen stammen uit de neolithische periode, toen dit deel van de Sahara een savanne was die wemelde met wilde dieren zoals antilopen, giraffen en krokodillen. Sommige van de andere kunstwerken weerspiegelen menselijke activiteiten als dansen en jagen. Tassili n’Ajjer staat mede hierdoor sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tassili n'Ajjer Algerije

Rotsformaties en bogen

Tassili n’Ajjer is gelegen op een groot plateau met een hoogte van 2158 meter. Het landschap vertoont indrukwekkende rotsformaties, zandsteen erosie en gerelateerde geologische kenmerken waardoor bezoekers soms de indruk krijgen dat ze op de maan zijn beland. Bijna het hele park bestaat uit zandsteen. Rotsformaties en bogen zijn ontstaan ​​als gevolg van erosie en vormen verbazingwekkende landschappen. Er zijn ongeveer 300 natuurlijk voorkomende rotsbogen en andere spectaculaire rotsformaties. De wind dient als de beeldhouwer van deze inspirerende bergachtige landschappen. Duizenden jaren van erosie door water en wind hebben een unieke en enorme verzameling bogen, labyrinten van zandstenen straten en pinakels, natuurlijke amfitheaters, steile kloven en andere spectaculaire landschappen opgeleverd.

Tassili n'Ajjer National Park Alegrije

Openlucht kunstgalerie

De unieke collectie archeologische grotkunst tekeningen vormen het middelpunt van het park. Zonder twijfel biedt het park daarmee één van de meest verbazingwekkende culturele en historische schatten van dit deel van Afrika. Een reis door het buitenaardse landschap van Tassili n’Ajjer is alsof je een openlucht kunstgalerie binnenstapt. De zandstenen rotsformaties worden doeken voor meer dan de 15.000 prehistorische gravures en schilderijen.

Tassili n'Ajjer 2010

Vanwege de nabijgelegen oase van Djanet heeft dit deel van de Sahara nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid leven. Hier vind je bedreigde plantensoorten zoals Saharan Myrtle en Saharan Cypress. Je kunt zelfs een glimp opvangen van een moeflon, een wild schaap dat op sommige vroege rotstekeningen is afgebeeld. 

Tassili N'Ajjer National Park

Bezoek Tassili n’Ajjer National Park

De dichtstbijzijnde stad en het startpunt van de meeste tochten naar Tassili n’Ajjer is de oasestad Djanet. Air Algerie verzorgt regelmatige vluchten tussen Algiers en Djanet. Verder zijn er vluchten tussen Djanet en Illizi, In Amenas, Ghardaïa en Ouargla. Als je over land reist, loopt de N3 door het park naar Djanet, maar er is zo goed als geen georganiseerd busvervoer. Er is wel een onregelmatige bus naar de grens met Libië. Vliegen of een (huur) auto zijn momenteel dan ook de beste opties om bij Djanet te komen. Na de aangescherpte regels voor landreizen na een aantal ontvoeringszaken zijn gidsen verplicht en is off-track rijden verboden. Als gevolg van deze regels en de bureaucratische rompslomp die daarmee gepaard gaat zijn er nog maar weinig toeristen die zich over de weg zover landinwaarts van Algerije begeven.

Algerian Sahara, Tassili n'Ajjer

Algerian Sahara, Tassili n'Ajjer

Toegang tot het park en de locaties is beperkt. Je moet een vergunning kopen om binnen te komen. Deze kunnen worden verkregen via alle door de overheid goedgekeurde reisbureaus of bij het bureau van Tassili Cultural Park Office in Djanet (BP 11, 33100 Djanet). 

Eenmaal in het park mag je je eigen weg banen in de geautoriseerde gebieden Illizi, Bordj-el-Haous en Djanet Fadnoun. Het bezoeken van de sites is echter alleen toegestaan ​​onder begeleiding van een officiële gids. Heb je geen eigen vervoer dan worden in Djanet op verschillende plekken 4wd tours aangeboden. 

Tassili top

Wil je  het plateau bij de Tassili top bezoeken dan zul je het laatste stuk moeten lopen. Een ezel huren is ook een optie als je het wandelen niet ziet zitten. Er is geen weg naar de top, maar je kunt kiezen uit 3 passen: Afilalet, Assakao en Aroun. Een tocht naar de top neemt meerdere dagen in beslag en je moet alle kampeerbenodigdheden zelf verzorgen.

Tassili n'Ajjer 2010

Het regelen van een tour en benodigdheden is relatief eenvoudig, aangezien er veel kleine reisbureaus in de buurt zijn. Normaal gesproken is het mogelijk om in Djanet aan te komen en een reis te plannen die de volgende dag vertrekt.

Tassili N'Ajjer

Accomodatie bij Tassili n’Ajjer

Je zou verwachten dat de interesse in Tassili n’Ajjer in de loop der jaren zou hebben geleid tot voldoende faciliteiten in het park en in Djanet. Dat is echter niet het geval. De accommodatie opties in Djanet zijn beperkt en eenvoudig.

Djanet

Djanet

Djanet

Als je eenmaal het park zelf ingaat, zijn er geen andere faciliteiten dan enkele stenen windschermen die eerdere reizigers voor je hebben achtergelaten. Dit draagt echter wel bij aan de charme van een bezoek aan dit bijzondere deel van Afrika. Maar weinig andere reizigers zijn je hier voorgegaan.

Tassili N'Ajjer National Park

Vanwege de hitte van de zomermaanden is de beste tijd om te wandelen en het nationale park te verkennen in de maanden oktober en november en dan weer in februari en maart.

Tassili n‘Ajjer (CDG - LBV)

Let op: Tassili n’Ajjer beslaat een enorm gebied van Algerije, op de grens van Libië, Niger en Mali. Zorg ervoor dat je de situatie in het gebied controleert voordat je een bezoek plant, aangezien dit niet de meest stabiele regio van Afrika is. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.