Tsavo East National Park

0
1413
Tsavo East National Park Kenia

Het nationale park Tsavo East staat bekend om haar indrukwekkende aantallen olifanten en de legende van de ‘maneaters’ van Tsavo. Het is één van de grootste wildreservaten in Afrika en ligt ongeveer halverwege Nairobi en Mombasa. De Galana rivier loopt door het park en zorgt voor leven in dit verder zeer droge regio. Tsavo East is mede daardoor de thuisbasis van enkele van de grootste kuddes olifanten in Kenia. Deze worden ook wel de ‘pink elephants of Tsavo’ genoemd vanwege de gewoonte van de dieren om het overvloedig aanwezige rode stof met hun slurf over zich heen blazen. Hierdoor krijgen ze de typische rode huidskleur. 

Rode olifanten Tsavo Kenia

Samen met Tsavo West is Tsavo East één van de grootste beschermde gebieden ter wereld. De twee parken zijn verdeeld door de Nairobi-Mombasa spoorweg en een snelweg.

Maneaters van Tsavo

Tsavo East is het oudste nationale park van Kenia. Het is de thuisbasis van de grootste kuddes olifanten in het land. De regio werd beroemd vanwege de ‘maneaters’ van Tsavo, twee leeuwen die ongeveer 130 mensen doodden tijdens de aanleg van de spoorlijn in 1898. Veel van de skeletten werden terug gevonden in een grot die later onder water is komen te staan. Nog steeds in Tsavo het land van de koning van de dieren en leven er grote groepen leeuwen. 

LEONA AND LEO PRIDE: 3 OF 5

Eén van de meest herkenbare kenmerken van het park is het Yatta plateau, de langste lavastroom ter wereld, die zich uitstrekt over meer dan 300 km. Dit plateau werd miljoenen jaren geleden gevormd door vulkanische activiteit. Een andere attractie zijn de Lugards watervallen, waar de Galana rivier over een reeks stroomversnellingen stroomt, gecreëerd door interessant gevormde rotsen. Een paar honderd meter verderop ligt Crocodile Point waar onder andere krokodillen en nijlpaarden te zien zijn. Het grootste deel van het park bestaat uit een vlak savanne landschap waarvan een groot deel niet toegankelijk is door een slechte infrastructuur en de dichte struik savanne. Opvallend zijn de vele Baobab bomen op de savannes.

Tsavo East

Typische safari ervaring

Verder biedt het park de typische safari ervaring. Het kans op het spotten van wild is meestal het grootst rond waterbronnen zoals de Aruba Dam. Mudanda rock is een mini versie van Ayers Rock in Australië die uittorent boven een natuurlijke dam die elke dag veel olifanten trekt om hun dorst te lessen. In het droge seizoen zijn dit er vaak honderden. Het is mogelijk om de rots te beklimmen. Het Kanderi moeras is ook een goede plek om op zoek te gaan naar wild. 

Tsavo East

Het park herbergt een goede populatie giraffen, veel zebra’s, neushoorns, impala’s, gazellen en buffels. Roofdieren worden vertegenwoordigd door grote groepen leeuwen, schuwe luipaarden en en het snelste dier op het land, de cheeta. De Hunters hartebeesten die met uitsterven waren bedreigd nemen hier ook weer in aantallen toe. Daarnaast kent het park ook nog ongeveer 500 verschillende vogelsoorten. 

Long-tailed Fiscal - Lanius cabanisi - Tsavo East, Kenya.

Het park heeft een grootte van 13.747 vierkante kilometer en werd geopend in 1948. In het westen ligt het Nationale Park Tsavo West, waarmee het tot mei 1948 nog officieel één park vormde. Het park dat vernoemd werd naar de Tsavo rivier werd opgesplitst vanwege administratieve doeleinden. In Tsavo East zijn 2 Elephant Rehabilitation Centers gevestigd.

Bezoek Tsavo East National Park

De belangrijkste toegangspoorten tot het park zijn de Mtito Andrei en Voi Gates. Deze zijn ook het makkelijkst te bereiken en bevindt zich ongeveer 220-240 kilometer van de hoofdstad Nairobi op de doorgaande weg (A109) naar Mombassa. Omdat het gebied zo uitgestrekt is, hebben verschillende kampen en privélodges hun eigen privélandingsstroken. Je vindt ze onder meer bij Satao, Sala, Ithumba, Sangayaya, Mopeo en Bachuma.

La savana [Explored #22]

Accommodatie in en rond Tsavo is er voor ieder budget. Van simpele, maar nette campings tot luxe lodges. Een aanrader is het niet omheinde Satao Camp in het hart van het park. Het wordt overschaduwd door een bos van tamarindebomen en kijkt uit over een populaire waterbron. Het kamp biedt een safari ervaring in ‘Out of Africa’ stijl met begeleide gamedrives onder leiding van deskundige lokale gidsen. Accommodatie wordt aangeboden in luxe tentsuites. Vanaf de veranda kan je olifanten zien die komen drinken. Ook Galdessa Camp aan de oevers van de rivier is een goede optie. Het kamp is gespecialiseerd in begeleide wandelsafari’s.

The entrance to Tsavo East, Kenya

Beste tijd om Tsavo East te bezoeken

Het Tsavo East National Park heeft een gematigd klimaat omdat het dicht bij de evenaar ligt. De temperaturen liggen tussen de 20 en 30 graden. Er zijn twee natte seizoenen, de lange regens tussen maart en april en de korte regens tussen november en december.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.