Col du Tichka, de hoogste bergpas van Noord Afrika

1
3728
Col du Tichka Marokko
De weg naar beneden vanaf de bergpas Col du Tichka.
Col du Tichka is met zijn 2260 meter de hoogste bergpas in Noord Afrika. Hij ligt in het Hoge Atlas gebergte van Marokko. Via tal van bochten slinger je omhoog of omlaag langs soms erg stijle afgronden. De pas maakt deel uit van de hoofdweg tussen Marrakesh en Ouarzazate. 

Zelfs al ben je niet op doorreis, een tochtje naar Col du Tichka zou niet mogen ontbreken aan een bezoek aan deze regio. De uitzichten onderweg zijn adembenemend. De meeste toeristen zullen omhoog gaan met een huurauto, taxi of openbaar vervoer. Ik doe het anders en ga de pas beklimmen op de fiets.

Col du Tichka Marokko
Een flinke beklimming in het verschiet op de tussendoor weg van Ouarzazate naar Marakesh.
Ik start in Ouarzazate en heb besloten om niet via de drukke doorgaande weg naar Marrakesh te fietsen maar een weg tussendoor via Telouèt te pakken. De P1506 die afgezien van de eerste kilometers geheel onverhard is.  Het wordt even afwachten of het een beetje fietsbaar is, maar volgens verschillende bronnen moet het kunnen met de fiets.

Ait Benhaddou Kashbah

Zo’n 34 kilometer na Ouarzazate houdt inderdaad het asfalt inderdaad op en ondanks dat de snelheid er compleet uitgaat gaat het allemaal nog voorspoedig.
Ik kom langs de Kasbah van Ait Benhaddou. Een locatie die is gebruikt voor films als ‘Lawrence Of Arabia’, ‘Jesus Of Nazareth’, ‘Jewel of the Nile’. Meer recent zijn er ook de opnames voor ‘Gladiator’ gemaakt. Inmiddels op de lijst van Unesco is het één van de weinige grote oude Kashbah’s die niet in verval zijn geraakt.
Ait Benhaddou Marokko
De bekende Ait Benhaddou Kashbah.
De weg wordt naarmate ik vorder wel slechter maar het landschap wordt bij iedere bocht indrukwekkender. Het resulteert in één van de zwaarste dagetappes tot nu toe door één van geweldigste omgevingen.
Het lijkt een tweede Dades Gorge met stukken die de Dades overtreffen en zonder de massa’s toeristen. Het wordt nog even flink zweten bij een berg die met haarspeldbochten tientallen meters omhoog leid en in de bochten wordt ik door het losse mulle zand gedwongen om stukjes te lopen.
Col du Tichka Marokko
Onderweg kom je langs landschappen die veel overeenkomen met de Dades Gorge.
Het kost me de hele dag om bij Telouèt te komen en net voor het donker begint te worden lukt het me om een kamer te regelen. We zitten hier op ruim 1800 meter hoogte en het is behoorlijk frisjes. De tent laat ik dan ook maar voor wat het is vandaag.

Naar de top van Col du Tichka

Als ik wakker wordt maak ik me weer op voor een lange dag fietsen met het doel Marrakesh te bereiken voor het eind van de dag. Daarvoor moet ik nog één keer de bergen beklimmen. De eerste 20 kilometer voert me omhoog naar de hoofdweg naar Marrakesh en blijkt een flinke kluif.
Col du Tichka Marokko
De laatste kilometers onverhard voor ik op de hoofdweg naar Marrakesh uitkom.
Eenmaal op de hoofdweg N9 valt het klimmen me honderd procent mee. Had ik op de onverharde piste nog de laagste versnelling nodig, hier kan ik vaak ook een paar standjes hoger vooruit. Ik heb letterlijk en figuurlijk tegen deze berg opgekeken maar fiets op mijn gemak naar het hoogste punt waar ik door toeristen en Marokkanen met gejuich wordt binnengehaald.
Ik drink eerst een cola en daarna een koffie op het terras en terwijl ik daar zit raak ik aan de praat met twee australiërs die een rondje Marokko doen op de motor. Na een kwartiertje gaan ze weer verder en blijf ik nog even langer zitten om te genieten van het uitzicht. Als ik vervolgens wil afrekenen blijkt dat de Australiërs al mijn drankjes hebben betaald. Thanks!
Col du Tichka Marokko
Het hoogste punt van de Col du Tichka.

Nu het tijd wordt om aan de afdaling te beginnen blijkt er een haast stormachtige wind te zijn opgestoken. Afhankelijk van de richting van de haarspeld bocht wordt ik met enorme vaart naar beneden geblazen of moet ik zelfs bergafwaards bijtrappen om vooruit te komen. Toch kan dat de pret niet drukken. Reken maar uit: bergpas op 2260 meter, Marrakesh op 453 meter. Duidelijk dus dat ik een leuke middag had!

Col du Tichka Marokko

Col du Tichka Marokko
Halverwege de afdaling even stoppen voor een verdiende lunch.
Tussen november en maart kan de pas met regelmaat gesloten zijn vanwege sneeuwval. Heb je eenmaal de pas overgestoken vanaf Marrakesh in de richting van Ouarzazate dan ligt het landschap van de Sahara voor je open.
(Foto’s Maarten van de Biezen)

1 REACTIE

  1. De weg is nu kompleet verhard
    Dus nu best te doen met de fiets
    Toch respect voor de geleverde prestaties
    En er is geen Sahara in marokko
    Daarom is er ruzie met Algerije die ze hebben afgepakt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.