Ukerewe Island

0
2010
Ukerewe Island Tanzania

Ukerewe Island is niet alleen het grootste eiland in het Victoriameer, maar ook het grootste eiland in alle meren van Afrika. Het eiland in Tanzania is maar liefst 530 vierkante kilometer groot. Groter dus dan bijvoorbeeld Curacao dat 444 vierkante kilometer groot is. Het ligt 50 kilometer ten noorden van de stad Mwanza.

De buena mañana

Langs de oevers van Ukerewe en het meer vind je talloze baaien en het eiland is omgeven door 27 andere kleine eilandjes, waarvan er 3 onbewoond zijn. Op de andere eilandjes wonen enkele vissers met hun familie. Het grootste dorp op Ukerewe Island is Nansio. 

Ukerewe Island, Mwanza

Echte toeristische trekpleisters zijn er niet op het eiland. Toch is een bezoek meer dan de moeite waard. Nog maar weinig andere reizigers zijn je voor gegaan. De meeste reizigers die hier naartoe komen hebben de bestemming gekozen om te vissen. Maar er is meer te zien. Zo is er Kagunguli, de oudste Romeinse kerk van Tanzania die werd gebouwd in 1895 en werd vernoemd naar de Kagunguli heuvel waar de kerk naast ligt. Bezoek ook de lokale school die gebouwd werd tussen 1902 en 1913 is nog steeds in gebruik is. Het paleis van Bukindo mag je zeker niet missen. Het werd in 1922 gebouwd voor de toenmalige koning. De gids kan je tijdens de rondleiding vertellen waarom één van de kamers al een halve eeuw niet meer geopend zijn. Een intrigerend verhaal dat wij hier niet gaan verklappen.

DSC_3695

Langs het meer is het heerlijk wandelen. Vanaf het hooggelegen Irondo point kijk je uit over het Victoriameer en zie je in de verte de stad Mwanza en bij heel helder weer zelfs Entebbe in Oeganda.

Ukerewe Island, Mwanza

Het Rubya bos is het grootste natuurgebied op Ukerewe. Ten noorden van Ukerewe ligt het eiland Ukara. Hier vind je de ‘Dancing Stone, Knife of Truth. Kuchala Point en de Crocodile tree. Tussen de twee eilanden vaart dagelijks enkele keren een veerboot.

DSC_3754

Albino’s

Ukerewe staat bekend om een ​​grote populatie Afrikanen met albinisme. Velen van van hen die daar wonen, werden als kind door hun familie naar het eiland gebracht. Dit om te voorkomen dat ze vermoord zouden worden. Ledematen van albino’s werden in het verleden gebruikt bij voodoo en andere magische rituelen. Tegenwoordig kunnen ze een veilig leven leiden op het eiland, hoewel ze nog steeds een onderdrukte minderheid vormen in Tanzania.

Jannette

Bezoek Ukerewe Island 

Ukerewe Island heeft een veerpont die de stad Mwanza verbind met het eiland. De overtocht (50 kilometer) duurt afhankelijk van de wind zo’n 3 to 4 uur.

Ukerewe Island, Mwanza

Sinds 2018 is Nansio ook te bereiken met een snelle boot (1 uur van Mwanza naar Nansio, enkele reis ongeveer $10). Beschik je over eigen vervoer dan is het ook mogelijk om via Kibara en Nansimo te rijden en daar de boot te nemen. Deze afstand over het Rugezi kanaal is slechts 3,8 kilometer. Mwanza is per bus te bereiken vanaf onder andere Arusha (9 uur). Ook is er een vliegveld met verbindingen naar Dar Es Salaam en Kilimanjaro. 

npsphoto_4996

Op het eiland zijn maar weinig auto’s en de locals verplaatsen zich er vooral met piki pikis (motortaxi’s). Op het eiland zijn fietsen te huur, wat naar ons idee de beste manier biedt om Ukerewe te verkennen.

In Nansio, de grootste plaats op het eiland, zijn enkele accommodatie mogelijkheden te vinden. Je vindt er kleine hotels en de rustieke Bwiru Village Homestay. 

Beste tijd om Ukerewe Island te bezoeken

Het eiland kan het hele jaar door bezocht worden, maar de beste tijd is van mei tot oktober. Heerlijke warme zonnige maanden en bovendien is het van mei tot juli ook het sinaasappelseizoen. Zorg dat je een voorraadje contant geld op zak hebt. Op het eiland is een pinautomaat, maar door de frequente stroomstoringen kan het maar zo zijn dat deze niet werkt. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.