Lake Malawi, meer van de sterren

0
3381
Kano Malawimeer malawi
Tijdens stops op het Malawimeer komen lokale verkopers met houten kano's naar de Ilala om hun koopwaar aan te bieden. Foto: Maarten van de Biezen.

Lake Malawi, ook bekend als het Malawimeer is één van de grootste en mooiste meren van Afrika. Het werd door de ontdekkingsreiziger David Livingstone beschreven als het ‘meer van de sterren’.

Toen hij hij in 1859 de Shire rivier opvoer maakte de aankomst van het meer een enorme indruk op hem. Hij schreef in zijn dagboek dat het voelde als thuiskomen. Tegenwoordig is Lake Malawi nog steeds een plek waar de mensen vriendelijk zijn en de stranden helderwit en zonovergoten. Niet voor niets wordt Malawi het warme hart van Afrika genoemd.

Zonsondergang bij Lake Malawi
Zonsondergang bij Lake Malawi. Foto Maarten van de Biezen.

Het is de ideale plek om bij te komen van een stoffige safari in Liwonde of het spectaculaire South Luangwa National Park net over de grens van Zambia. Er zijn maar weinig plekken in Afrika die deze unieke combinatie bieden.

Senga Bay Malawi
Lizard Island bij Senga Bay. Foto Maarten van de Biezen.

Great Rift Valley

Lake Malawi is het meest zuidelijke meer van de Great Rift Valley. Op de breuklijn in de aarde zijn vanaf ongeveer honderd miljoen jaar geleden gigantische vulkanen, hoge bergketens en diepe meren ontstaan. De Great Rift Valley is 6400 kilometer lang, begint in Syrië en eindigt in Mozambique. De bekendste berg is de Kilimanjaro. De grootste meren zijn Lake Victoria op de grens met Oeganda en Tanzania, Lake Tanganyika op de grens van Tanzania met Congo.

Zonsopkomst Malawimeer Malawi
Zonsopkomst op het Malawimeer met vissers die op de terugweg zijn naar huis na een nacht op het meer. Foto Maarten van de Biezen.

Het mooiste aquarium van Afrika

Lake Malawi is qua grootte het derde meer van Afrika en vormt een natuurlijke grens met Mozambique. Het meer is groter dan Nederland en op plaatsen erg diep. In het noorden tot wel 700 meter. Het mooiste aquarium van Afrika is het leefgebied van vele tropische vissoorten. De bekendste daarvan zijn de cychliden. Deze vissen heb je vast wel eens zien zwemmen gezien ze erg geliefd zijn bij aquariumhouders. In het meer komen ruim 1200 verschillende exemplaren van deze soort voor. Mede hierdoor staat Lake Malawi op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Cychliden Lake Malawi
De prachtig gekleurde cychliden kom je ongetwijfeld tegen bij een duik in Lake Malawi.

Langs de 500 kilometer lange kust zijn talloze hotels, lodges en campings te vinden. De meest bekende plaatsen zijn Cape McLear, Nkhotakota, Nkhata Bay en het bij overlanders favoriete Kande.

Ilala Malawimeer malawi
De Ilala ligt voor anker voor Cobue in Mozambique. Foto Maarten van de Biezen.

Een geweldige manier om het meer te verkennen is om van noord tot zuid af te zakken met de Ilala veerboot. Deze vaart elke week een vaste route met stops bij onder andere de bovengenoemde plaatsen. Tussen de geiten en kippen aan boord heb je ongetwijfeld de meest interessante gesprekken met je medereizigers.

Uitzicht over Nhkata Bay
Uitzicht over Nhkata Bay, het eindpunt van mijn fietstocht door het warme hart van Afrika. Foto Maarten van de Biezen.

Duiken in Lake Malawi

Lake Malawi is de ideale plek voor zaken als kajakken, snorkelen en duiken. Ik heb mijn duikbrevet gehaald bij Aqua Africa in Nkhata Bay. Het is met het zoete water, het goede zicht en de aangename temperatuur een heerlijke plek voor een introductie tot de onderwaterwereld.

Duiken Lake Malawi
Veiligheidsstop op 5 meter tijdens de laatste duik van de cursus in Nhkata Bay.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.