Weetjes over de vlag van Gabon

0
1967
vlag van Gabon

De vlag van Gabon bestaat uit drie gelijke banen met de kleuren groen, geel en blauw. De groene kleur staat voor de regenwouden en de natuurlijke grondstoffen van het land (dit had net zo goed zwart kunnen zijn, gezien olie het grootste exportproduct is.). De gele kleur die toepasselijk in het midden is geplaatst staat symbool voor de Evenaar en voor de zon. De blauwe kleur symboliseert de Atlantische Oceaan waaraan het land in het westen grenst.

De huidige vlag van Gabon werd aangenomen op 9 augustus 1960, het jaar waarin Gabon een onafhankelijke staat werd.

wapen van Gabon

Wapenschild Gabon

 Het wapen van Gabon bestaat uit een schild die worden ondersteund door twee zwarte panters. De panters zijn de nationale dieren van Gabon en ze staan voor waakzaamheid en moed. Op het schild is de voormalige presidentsvlag te zien met bovenaan drie gele cirkels op een groen veld die staan voor de minerale rijkdommen en de dichte bossen van het land. Daaronder vaart een zwart zeilschip over de blauwe zee die de bevolking van Gabon voorstelt die alsmaar voorwaarts bewegen op weg naar een betere toekomst. Achterop het schip is wappert de driekleur van Gabon.

Net onder de boomtop van de nationale boom, de Okoumé, waarvan de wortels onder het schild uitsteken is een witte banner met de woorden Uniti en progrediemur. Dit is Latijns voor ‘we zullen vooruit gaan’. Onder het schild is een tweede banner. Deze is blauw met de gele woorden Union, Travail, Justice (vertaald uit het frans: eenheid, werk en gerechtigheid). 

Vergelijkbare vlaggen van de vlag van Gabon

vlag van Sierra LeoneDe vlag van Gabon is vergelijkbaar met de vlag van Sierra Leone, waar de gele kleur vervangen is door wit. Het wit staat voor gerechtigheid en gelijkheid van de bevolking. De betekenis van de groene en blauwe kleur is nagenoeg gelijk. Als je de vlag omdraait krijg je de voormalige vlag van Soedan die ze tussen 1956 en 1970 voerden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.