Kaolack en Tabaski

0
1725
Kaolack Senegal

Kaolack is één van de meest verguisde steden van Senegal. Het heeft door de jaren heen de bijnaam Kradolack (frans) en Foulack (engels) gekregen. Om eerlijk te zijn is de stad ook één grote puinzooi. Ondanks dat is het ook één van de belangrijkste verkeersknooppunten van het land en als je door Senegal reist is de kans dat je er door komt vrij groot. 

Kaolack

Ondanks alles zijn de voorzieningen en accomodaties in de stad vrij goed en hoewel het waarschijnlijk voor de meeste reizigers niet één van de hoogtepunten van een reis door Senegal zal worden was dat het voor mij wel. 

Kaolack

Tijdens mijn fietstocht door West Afrika kom ik in een bar in Saint Louis Boby tegen. Vanwege Tabaski zou hij naar zijn familie in Kaolack gaan om het feest daar te vieren. Ik werd van harte uitgenodigd om bij hem en de familie te overnachten. Mijn aankomst in de stad valt samen met de eerste dag van Tabaski en ik bel Boby die me bij een lokaal barretje op komt halen nadat hij zijn moskee bezoek had afgerond. 

Kaolack

Tabaski

Aangekomen bij de familie worden er 4 geiten geslacht voor het feestmaal van die avond. Tijdens het avondeten heb ik een stuk geitentong te pakken, maar ik eet dapper verder. Daarna voornamelijk hapjes nemend van de ‘veilige’ schaal met rijst… Ik blijf drie dagen hangen in Kaolack en leef mee met de familie van Boby en begin de stad toch te waarderen. De eerste indruk van Kaolack is waarschijnlijk ‘snel doorrijden’, maar het is echt de moeite waard om wat verder te kijken. 

Kaolack ligt naast de Saloum rivier en is al lange tijd een belangrijke binnenlandse haven. En hoewel het er een bende is van zwerfvuil is het toch bijzonder om te zien hoe bergen zout in en uitgeladen worden.

kaolack-6

Andere bezienswaardigheden zijn den Ndiouga Kèbé moskee met de opvallende minaretten en de centrale markt, een drukke muizenhoop vol bonte kleuren en geuren. Ben je op zoek naar souvenirs dan kan je terecht bij het Village artisanal.

Na drie dagen voelde mijn verblijf bijna als een nieuw thuis, maar ik stap weer op de fiets in de richting van mijn meest favoriete deel van Senegal, de Casamance. 

Bezoek Kaolack

Kaolack bevindt zich op één van de belangrijkste verkeersknooppunten van Senegal dus vervoer naar de stad is geen enkel probleem. Wil je verder reizen vanaf Kaolack dan ga je naar Garage Nioro waarvandaan al het openbaar vervoer naar het zuiden en oosten vertrekt naar plaatsen als Tambacounda, Toubacouta, Karang (Gambia) en Ziguinchor. Vanaf Garage Dakar reis je verder naar Dakar, Saint Louis, Touba en Mbour. Bij de stad ligt ook een klein vliegveld, daarvoor zal je wel zelf een vliegtuigje moeten charteren. Commerciële vluchten zijn er niet. 

Pit stop

Het centrum van de stad is vrij compact en alles ligt in loopafstand. Vindt je het te warm om te wandelen dan zijn er motortaxi’s die je voor 500 CFA overal naartoe brengen. 

kaolack-2

In de stad zijn verschillende hotels en guesthouses waar je kan overnachten. Omdat ik laat aankwam heb ik de eerste nacht geslapen bij hotel de Paris voor ik aanklopte bij de familie van Boby. Andere opties zijn onder meer hotel Adjana, auberge Boabab en de Djollof Inn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.