Weetjes over de vlag van Sierra Leone

0
1662
vlag van Sierra Leone

De vlag van Sierra Leone bestaat uit drie gelijke banen met de kleuren groen, wit en blauw. De groene kleur staat voor de natuurlijke grondstoffen en dan met name de gewassen, bergen, bossen en het groene landschap. De witte kleur staat voor gerechtigheid en gelijkheid voor de bevolking. De blauwe kleur staat voor het water van de rivieren, oceaan en de haven van Freetown, de grootste natuurlijke haven in Afrika. 

Sierra Leone is één van de weinige landen in Afrika die minder dan twee van de 3 kleuren (rood, geel en groen) van het Panafrikanisme, , een beweging die streeft naar Afrikaanse eenheid. De huidige vlag van Sierra Leone werd officieel aangenomen op 27 april 1961.

wapen Sierra Leone

Wapenschild Sierra Leone

Het wapenschild van Sierra Leone bestaat uit een schild met daarop in het midden een leeuw op een groene achtergrond. Het zigzagpatroon boven de leeuw staat voor de Freetown Peninsula, die ook wel de bijnaam Lion Mountains heeft. Tussen de bergtoppen branden drie fakkels die staan voor vrede en waardigheid. Op de onderkant van het schild staan golvende blauwe lijnen die symbool staan voor de oceaan. Aan beide kanten van het schild staan een leeuw en een palmboom die het schild ondersteunen. Helemaal onderaan staat op de banner het nationale motto Unity, Freedom, Justice (eenheid, vrijheid, gerechtigheid). 

Dat er 3 leeuwen op het wapenschild staan is enigszins misleidend, gelet op het feit dat er in het wild geen leeuwen meer voorkomen in heel Sierra Leone. 

Vergelijkbare vlaggen

De vlag van Sierra Leone lijkt sterk op de vlag van Gabon. Bij die vlag heeft de witte baan een gele kleur. De gele kleur staat symbool voor de evenaar en de zon. De betekenis van de groene en blauwe kleur is nagenoeg gelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.