Weetjes over de vlag van Ghana

0
3850
Vlag van Ghana

De vlag van Ghana is een driekleur die bestaat uit drie horizontale banen. Bovenaan rood, in het midden geel en onderaan groen. In het midden is staat een zwarte ster met vijf punten. Ghana was het eerste land dat de kleuren van het Panafrikanisme, een beweging die streeft naar Afrikaanse eenheid adopteerde. Niet veel later volgden veel andere west Afrikaanse landen dit voorbeeld. 

De vlag van Ghana werd aangenomen op 6 maart 1957, de dag dat het land onafhankelijk werd van Engeland.

Alle kleuren van de vlag hebben een eigen betekenis. De groene kleur staat voor de weelderige bossen, de vruchtbare akkers en de natuurlijke hulpbronnen. De gele kleur vertegenwoordigt de rijke grondstoffen van het land en dan met name het goud. Niet voor niets was Ghana lange tijd bekend onder de naam Goudkust. De rode kleur staat voor zoals bij veel van de Afrikaanse vlaggen voor de opofferingen die de Ghanezen hebben gemaakt om het hedendaagse Ghana te bereiken. 

Tot slot symboliseert de zwarte ster in het midden de emancipatie en vrijheid van de Afrikaanse bevolking. 

Wapenschild Ghana

Het wapenschild bestaat uit twee gouden adelaars die een zwarte ster om de nek dragen. De adelaars flankeren een schild dat in vier delen is verdeeld en verschillende verhalen verteld. Linksboven is een afbeelding van een zwaard en een staf die door de chiefs van dorpen werden gebruikt in rituelen. Ze staan symbool voor de traditionele normen en waarden en het lokale gezag. Rechtsboven is de afbeelding van het Osu kasteel, het presendentiele kasteel bij de kust. Het kasteel is ook bekend onder de naam Fort Christiansborg of simpelweg ‘het kasteel’. Het is de plek waar de vorige president John Atta Mills is begraven. 

Wapenschild vlag van Ghana

Linksonder is een cacaoboom afgebeeld die symbool staat voor de landbouw en dan met name van de cacao. Als laatste rechtsonder zie je een afbeelding van een goudmijn die staat voor de rijkheid aan mineralen (met name goud). 

In het midden van het schild in het centrum van het groene Sint Joris kruis staat de afbeelding van een leeuw. Deze staat symbool voor de samenwering tussen de verschillende common wealth landen in West Afrika. Boven het schild is er nog een zwarte ster met een gouden rand net boven een banner in de nationale kleuren. Dit alles boven het groene gras net boven de banner waarop staat ‘Freedom and justice’ oftewel vrijheid en gerechtigheid. 

Vergelijkbare vlaggen

Heel veel vlaggen van de landen in West Afrika gebruiken dezelfde kleuren. Maar de vlag van Ghana lijkt nog het meest op de vlag van Senegal. Hoewel de gekleurde gekleurde banen bij de vlag van Senegal verticaal staan en de ster in het midden een groene kleur heeft. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.