Korup National Park

0
1391
Korup National Park Kameroen

Het nationale park Korup ligt in het westen van Kameroen langs de grens met Nigeria waar het voor een deel overgaat in het Cross River National Park. Korup geldt als één van de mooiste natuurparken van het land en is tevens één van de meest toegankelijke. Het regenwoud is één van de oudste van Afrika en ontstond ongeveer 30 miljoen jaar geleden. Het bestaat onder meer uit vele palmsoorten, ebbenhout bomen en kolabomen. De boomtoppen bevinden zich over het algemeen tussen de 15 en 15 meter hoogte, maar er zijn plekken in het park waar de hoogte bomen meer dan 50 meter hoog zijn. Het hoogte punt van Korup is Mount Yuhan (1079 meter).

Eenmaal in het park kan je kiezen uit verschillende gemarkeerde wandelroutes, waaronder een botanische route met informatie over de planten onderweg. In totaal is er een netwerk wandelroutes aangelegd van in totaal meer dan 100 kilometer. Met een kort bezoek doe je het park dus eigenlijk te kort. Het beste trek je meerdere dagen uit om door de prachtige bossen te wandelen. Heb je minder tijd dan zijn dagtochtjes ook een mogelijkheid. Eén van de hoogtepunten is de 120 meter lange loopbrug waarover je de Mara rivier oversteekt. De meest populaire wandelroutes zijn de Mana Bridge Trail (10 km), Mana Waterfall Trail (13 km) en de Chimpanzee Camp Trail (11,3 km).

Monkey bridge - Korup Park - Cameroon

Het park is 1259 vierkante kilometer groot en een waar vogelparadijs. Meer dan 300 soorten komen er voor, waaronder grijze roodstaart papegaaien en verschillende ijsvogels. Met een beetje geluk zie je bavianen, chimpansees en franjeapen. In totaal leven er 14 soorten primaten in het park. Bosolifanten en luipaarden struinen ook tussen de bomen, maar worden zelden gezien.

Het Wereld Natuur Fonds is een project gestart om dit oude regenwoud te behouden voor de toekomst. Hierbij werken ze samen met de lokale pygmee bevolking die in hun bestaan afhankelijk zijn van de levensbronnen uit het regenwoud. Korup werd al in 1937 aangewezen als reservaat en in 1986 kreeg het de status van nationaal park.

Katydid Nymph (Tettigoniidae)

Tarantula (Stromatopelma sp. ?)(Theraphosidae)

Bezoek Korup National Park

Korup ligt in het deel van Kameroen waar de meeste regen valt. Het hele jaar door is er kans op regen en is het er warm met een hoge luchtvochtigheid, zweten dus. De beste maanden voor een bezoek zijn tussen december en maart. Dit zijn de droogste maanden. Tussen juli en oktober valt de meeste regen, met augustus als natte maand. Wegen in en naar het park zijn dan vaak onbegaanbaar.

Korup park

De ingang van het park bevind zich 8 kilometer van het dorpje Mundemba. Hier is een toeristen-en informatiecentrum waar je de verplichte gids regelt. Mocht je het willen zijn er ook dragers die je kunnen helpen als je zware (camera) tassen bij je hebt. Het dorpje ligt op ongeveer 5 uur rijden van Buea en is ook bereikbaar per charter vliegtuigje vanaf Douala. In Mundemba zijn een guesthouse (Sure to Sure) en enkele simpele hotels. Een andere optie om Kopup te bezoeken is via het parkkantoor in het dorp Nguti langs de N8 tussen Kumba en Bamenda.

In Korup zijn 3 locaties waar je kan overnachten. Isriba Inene op 2 kilometer van de ingang van het park, Rengo (9 kilometer) en Chimpansee (10 kilometer). De accommodatie bestaat uit simpele houten hutten met muskietengaas en (koud) water. Je dient een eigen slaapzak en je eigen eten mee te nemen. Het eten voor de gids en eventuele dragers regelen ze over het algemeen zelf. Je eigen tent opzetten op deze plekken is ook toegestaan. Vergeet vooral geen insectenspray mee te nemen, dat zal je bezoek een stuk aangenamer maken.

Chimpanzee Camp (has been burnt down by angry villagers)

Laat je voor een bezoek aan Korup informeren over de huidige veiligheidssituatie in de regio. De afgelopen tijd is het in dit engelstalige deel van Kameroen helaas regelmatig onrustig geweest. De meeste problemen zijn er in de regio Nord-Ouest, maar ook in de regio Sud-Ouest waar Korup in ligt is een verhoogd risico op militaire operaties, terroristische aanvallen en ontvoeringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.