Weetjes over de vlag van Guinee

0
2978
De vlag van Guinee

De vlag van Guinee bestaat uit drie gelijke verticale banen in de kleuren rood, geel en groen. De kleuren zijn afgeleid van het logo van het Panafrikanisme, een beweging die streeft naar Afrikaanse eenheid. Die beweging had de kleuren van het logo op hun beurt weer gebaseerd op de kleuren van de Ethiopische vlag. Daarnaast is de vlag geïnspireerd (lees kopie) door de vlag van het voormalige koninkrijk Rwanda.

De groene kleur staat voor de natuur in het land. Het geel voor de zon en de rijkdom aan grondstoffen en het rood staat voor het bloed van hun die voor de vrijheid van het land gevochten hebben.

Vergelijkbare vlaggen

De vlag van Guinee is de vlag van Mali in spiegelbeeld. Waar Guinee begint met een rode baan start de vlag van Mali met groen, gevolgd door geel en rood. Andere landen met enkel deze drie zelfde kleuren zijn de republiek Congo, Kameroen, Benin, Burkina Faso en Senegal. Ook Ghana en Guinee-Bissau gebruiken de kleuren met de toevoeging van een zwarte ster.

Wapenschild Guinee

Het wapenschild van Guinee bestaat uit een schild met onderin de drie kleuren van de vlag. Daarnaast vliegt er een duif die een olijftak in zijn snavel heeft.  Onder op het gele lint staan de termen travail, justice en solidarite. Deze staan voor werk, gerechtigheid en solidariteit. In de jaren 60 had het schild ook nog de afbeelding van een olifant erop, maar gezien de dieren niet meer voorkomen in Guinee is die verwijderd. 

Wapenschild Guinee

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.