Weetjes over de vlag van Namibië

0
2866
vlag van namibië

De vlag van Namibië bestaat uit twee driehoeken waarvan de bovenste blauw en de onderste groen is. Daartussen loopt een rode diagonale baan die wordt geflankeerd door twee smalle witte stroken. Linksboven in het blauwe deel van de vlag is een zon met twaalf zonnestralen afgebeeld.

De vlag werd gekozen uit de inzendingen van een ontwerpwedstrijd. En de jury zag in het ontwerp de zon staan voor het leven in Namibië en de kracht van haar bevolking. 

De groene kleur staat symbool voor de natuur en de landschapsbouw. De blauwe driehoek staat symbool voor de strak blauwe Namibische luchten en de Atlantische Oceaan. De twee smalle witte lijnen staan voor vrede en eenheid.

De rode strook in het midden staat symbool voor de Namibische bevolking en hun besluitvaardigheid om voor iedere inwoner gelijke kansen te creëren. 

Nederlands Namibië?

Oude vlag NamibiëAls je de oude vlag van Namibië bekijkt zou je het bijna geloven. Oranje, wit en blauw met in het midden onder andere de Engelse en Nederlandse vlag. 

Deze vlag komt uit de tijd dat Zuid Afrika over Namibië heerste en refereert aan de strijd over de kolonies tussen Nederland en Engeland in het zuiden van Afrika. 

Wapenschild Namibië

Het wapenschild van Namibië heeft in het midden een schild met de nationale vlag erop. Daarop ligt een groen gele hoofdband die door de oorspronkelijke bevolking veel gedragen werd. Bovenin vliegt een visarend.

Aan beide kanten van het schild staan er een Oryx, het nationale dier van het land. De dieren staan op een zandduin met de Welwitschia mirabilis plant die alleen voorkomt in de kuststreken van Namibië en Angola.

De woorden unity, liberty en justice maken het wapenschild compleet. Ze staan voor eenheid, vrijheid en gerechtigheid. En hoewel er in het land meer Afrikaans en Duits wordt gesproken dan engels is er toch voor gekozen gezien dat de officiële taal van het land is. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.