Weetjes over de vlag van Mali

0
3189
Vlag van Mali

De vlag van Mali bestaat drie verticale gekleurde vlakken. Van links naar rechts groen, geel en rood. De drie kleuren van het logo van het Panafrikanisme, een beweging die streeft naar Afrikaanse eenheid. Het zijn dezelfde drie kleuren die ook in veel van de vlaggen van andere landen in de regio worden gebruikt.

Het groen staat voor de vruchtbaarheid en welvaart van het land. De gele/ gouden kleur staat voor de puurheid van het land en de rijkdom van grondstoffen en dan met name de grondstof goud. En het rood staat voor de offers die zijn gemaakt door de mensen die voor de vrijheid in Mali hebben gestreden.

Vlag Mali federatieVoor 1961 had de vlag van Mali ook nog het kanaga-symbool (simpele afbeelding van een mens) in het midden. Nadat Senegal zich na twee jaar terugtrok uit de Mali federatie werd deze echter al snel verwijderd. De moslims in het land (veruit de grootste religieuze groepering) hadden bezwaar tegen het afbeelden van mensen op de nationale vlag). 

Vergelijkbare vlaggen

Vlag van GuineeDe vlag van Mali is de vlag van Guinee in spiegelbeeld. Die begint dus met eerst rood, dan geel en groen. Het groen van de vlag van Mali is echter iets lichter.

Het embleem van Mali

Het embleem van Mali bestaat uit een licht blauwe cirkel. Bovenin vliegt een vogel waarvan sommige mensen zeggen dat het een gier is en andere zien er een duif in. Geen van beide is ooit erkend door de overheid dus de verwarring blijft vandaag de dag nog steeds bestaan.

Onder de vogel is de grote moskee van Djenne afgebeeld. De afbeelding staat symbool voor de Islam en de cultuur in Mali.

Daaronder zie je twee pijl en bogen voor de opkomende zon.

Bovenin staat Republique Du Mali en onderin zie je de nationale slogan: un peuple – un but – une foi wat staat voor één volk – één doel – één geloof. 

wapen van Mali

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.