Wildreservaat Dja

0
1615
Dja Kameroen Pygmee

Het wildreservaat Dja ook bekend als Réserve de faune du Dja is één van de grootste beschermde regenwouden in Afrika. Ongeveer 90% van het reservaat bestaat uit ongerepte en beschermde bossen. Het reservaat wordt afgebakend door de Dja rivier, die fungeert als een natuurlijke grens voor het gebied. De rivier stroomt met een grote lus door Kameroen en vormt daardoor bijna drie-kwart van de grenzen van het Reservaat. 

Cameroon - Living Earth Foundation

Het reservaat herbergt 107 zoogdieren, waaronder een grote verscheidenheid aan primaten, waarvoor het reservaat het meest bekend is. Zo kan je er onder andere op zoek gaan naar bosolifanten, buffels, luipaarden, grote bosvarkens, laaglandgorilla’s en chimpansees. Het is wel lastig het wild te spotten vanwege de dichte vegetatie. 

Cameroon - Living Earth Foundation

In het reservaat leven ook nog enkele pygmee stammen die nog grotendeels vasthouden aan hun traditionele levensstijl. Het is mogelijk om een paar van deze leefgemeenschappen te bezoeken.

Dja staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit vanwege de grote fauna diversiteit en de ongereptheid van het reservaat. Dja is 5260 vierkante kilometer groot en vormt samen net het Congolese reservaat Odzala-Kokoua en het Gabonese reservaat van Minkébé het zogenaamde TRIDOM-gebied (la TRInationale du Dja, Odzala-Kokoua et Minkébé). 

Bezoek het wildreservaat Dja

Het reservaat is niet makkelijk toegankelijk en een lokale gids is aan te raden. Met eigen (gehuurd) vervoer bereik je Dja via het dorp Somalomo aan de noordelijke grens van het park. In het reservaat zijn nauwelijks wegen en het wordt gewoonlijk dan ook per voet verkent.  

Cameroon, the road to Dja Forest

In deze regio van Kameroen komt regen het hele jaar door. De meeste neerslag valt in het regenseizoen van begin maart tot midden juni en het grote regenseizoen van begin september tot midden november. Vooral oktober kent bijna geen droge dag. Deze maanden zijn afgezien van de regen het best te vermijden vanwege de enorm hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.