Mount Cameroon

0
2361
Mount Cameroon Kameroen

Mount Cameroon is een vulkaan in het westen van Kameroen. In de lokale taal staat de vulkaan bekend als ‘Mongo ma Ndemi’, wat Berg der Grootheid betekend. Het is met zijn hoogte van 4095 meter de hoogste berg in West Afrika. Mount Cameroon maakt deel uit van een vulkanische lijn die door Kameroen tot ver in de Atlantische Oceaan loopt. De vulkaan is nog steeds actief en de laatste uitbarstingen waren in 1999 en 2000.

Mount Cameroon is een populaire bestemming voor bergbeklimmers en wandelaars. De klim naar de top wordt als vrij makkelijk gezien en is niet echt gevaarlijk. Een tocht naarboven start gewoonlijk vanuit Buéa. Er zijn verschillende routes die naar het hoogste punt leiden. Geen van de routes vergt speciale klimervaring, wel is het verstandig om warme kleding mee te nemen. Hoef je niet per se naar de top dan zijn er tientallen wandelroutes over de lagere flanken van de berg. Deze lage flanken bestaan deels uit vrij dichte tropische bossen. Iets hoger op de hellingen tref je uitgestrekte graslanden. 

https://flic.kr/p/MLueis

De snelste route naar de top is de Guinness Route waar je, inclusief de terugweg, ongeveer anderhalve dag over doet. Deze route is relatief makkelijk, maar op enkele punten wel vrij steil. Langs deze route staan drie simpele hutten waar je kan overnachten. Respectievelijk op 1875, 2860 en 3740 meter hoogte. Zorg dat je tijdens de tocht geheel zelfvoorzienend bent, alleen bij de eerste hut kan je water inslaan.

Climbing Mount Cameroon

Heb je meer tijd beschikbaar dan zijn er een aantal alternatieve routes om te ontdekken. De meeste opties betreffen twee overnachtingen op de berg, maar er zijn ook routes van 5 dagen mogelijk. Hiervoor zul je wel zelf over alle kampeerbenodigdheden dienen te beschikken. Een populaire route van drie dagen is om de Guinness en Mann Spring routes te combineren. 

Ieder jaar is er een hardloopwedstrijd naar de top van Mount Cameroon en terug, de Race of Hope. De route is ongeveer 40 kilometer lang en wordt gewoonlijk eind januari gehouden. 

Climbing Mount Cameroon

Beklim Mount Cameroon

De beste tijd om de vulkaan te beklimmen is tussen november en april. De rest van het jaar is in principe ook mogelijk, maar dan heb je grote kans dat je in de regen en mist rondloopt en daardoor weinig van de prachtige uitzichten meekrijgt.

Climbing Mount Cameroon

Een beklimming van Mount Cameroon regel je in Buéa bij het kantoor van de Mount Cameroon Ecotourism Organisation. Deze organisatie werkt nauw samen met 12 dorpen die aan de voet van de berg liggen. De gidsen en eventuele dragers komen uit deze dorpen en een deel van het geld voor de permits stroomt direct terug in de ontwikkeling van deze dorpen. Heb je geen eigen kampeerspullen dan zijn deze hier ook te huur. Je kan kiezen voor geheel verzorgde treks inclusief dragers en eten onderweg. Of je kiest ervoor om alleen met een gids op pad te gaan. Op de markt van Buéa kun je dan nog de benodigde voorraden inslaan.

Climbing Mount Cameroon

Gewoonlijk is het geen probleem bij aankomst in Buéa alles te regelen. Kom je aan in de ochtend, dan kan je zelfs vaak nog dezelfde dag aan de klim beginnen (mocht je dat willen natuurlijk). Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld al in Limbe wat te regelen inclusief transport naar de berg. Dit valt echter gewoonlijk wel een stukje duurder uit. 

Mount Etinde

Ook wel bekend als Petit Mount Cameroon is Mount Etinde een andere piek in de regio. De 1713 meter hoge berg is een uitgedoofde vulkaan en geologisch gezien een stuk ouder dan zijn grotere buur.

Mt. Etinde (small Mt. Cameroon)

Een beklimming kan geregeld worden bij het eerder genoemde Mount Cameroon Ecotourism Organisation, maar ook bij het Fako Tourist Board in Limbe. Naast de kosten voor een gids en een permit zal je ook moeten investeren in een fles whiskey om de voorouders (en de lokale chief) goedgezind te stemmen. Vanuit Limbe is het een (lange) dagtocht naar de top. Je kan ook een taxi nemen naar Ekonjo of Etumba, waarna de wandeling tussen de 5 tot 7 uur duurt. De bedoeling van de fles whiskey is om deze deels leeg te gieten aan het begin van de tocht naar boven. De rest mag je samen opdrinken. Succes met de beklimming!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.