Yokadouma

0
1909
Yokodouma Kameroen straatbeeld

Yokadouma is een stad in het zuid oosten van Kameroen. Het is een bijzondere stad, waarbij aan de ene kant er welvaart is gekomen door de hout industrie. Met aan de andere kant pygmeeën die door de houtkap naar de stad zijn gevlucht. Daarnaast zijn er ook nog de duizenden vluchtelingen die uit de Centraal Afrikaanse Republiek de grens zijn overgestoken.

Ngarissingo vluchtelingenkamp

Zo wonen er in het vluchtelingenkamp Ngarissingo ruim 1000 mensen die voor het geweld in het buurland op de vlucht zijn geslagen. Meer dan de helft daarvan is jonger dan 18 jaar en ongeveer 48% zijn vrouwen en meisjes. Het kamp voorziet de mensen in het levensonderhoud, onderdak en infrastructuur, sanitaire voorzieningen, gezondheid, voeding en onderwijs.

Yokodouma Kameroen Ngarissingo
Ngarissingo vluchtelingenkamp net buiten de stad.

Ben je op weg naar het nationale park Lobéké of naar Dzanga-Sangha in de Centraal Afrikaanse Republiek dan kom je door de stad. Maar afgezien van het inslaan van proviand is er niet echt een reden om te blijven hangen. Heb je echter geen keus dan zijn er een paar dubieuze auberges waar je kan overnachten. De beste, maar ook duurste optie is L’Elefant. De eigenaren hebben ook contacten voor een bezoek aan het nationale park Lobéké of de bosreservaten Bouma-Bek en Nki.

Yokodouma Kameroen
Roadblocks zoals deze vindt je zowel bij aankomst als vertrek uit de stad. Gewoonlijk drie stuks van de politie, verkeersveiligheid en het leger.

Bezoek Yokadouma

Vanuit de stad vertrekt al het openbaar vervoer al vroeg in de ochtend. Kom je uit de richting van Bertoua dan kom je gewoonlijk in de namiddag aan. Reis je verder richting de grens met Congo bij Moloundou dan is er dagelijks een bus van Alliance Voyages die de route rijdt. In het regenseizoen rijden ze minder frequent en doen ze er vaak veel langer over. 

De voorheen doorgaande route over de P4 wordt weinig meer gebruikt sinds de houtbedrijven een nieuwe weg hebben aangelegd voor het vervoer van vrachtwagen vol hout vanaf de houtfabriek in Libongo. Deze loopt via de D78 naar het oosten tot de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek bij het dorpje Mboy 2. Van daaruit begint de nieuwe weg naar het zuiden tot aan Libongo. Deze weg is belangrijk voor de houthandel die het daarom ook goed onderhoud. Libongo is tevens het punt om een boot te pakken naar Bayanga in de Centraal Afrikaanse Republiek. Het startpunt van een excursie naar Dzanga Sangha.

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.