Tarangire National Park

0
1396
Tarangire National Park Tanzania

Het nationale park Tarangire ligt net buiten de gebruikelijke safariroutes in Tanzania. Het is meteen één van de redenen om dit park juist wel te bezoeken. De meeste toeristen die naar Tanzania komen om op safari te gaan reizen naar de bekende plekken als de Serengeti en de Ngorongoro Krater. Toeristen die de weg naar Tarangire wel weten te vinden doen dat met een safari van enkele uren. Hierdoor zijn grote delen van het park vrijwel vrij van andere safari auto’s en is dit één van de weinige parken in het land waar je nog uren kan ronddwalen zonder andere reizigers te zien. 

Meeting in Tarangire

Het rustige park is vooral bekend vanwege de olifantenmigratie. Grote groepen van soms wel 250 dieren zijn daarbij geen uitzondering. Het natuurgebied dat ongeveer 10 keer zo groot is als het aangrenzende nationale park Manyara is een juweeltje op het noordelijke safaricircuit, vooral als je fan bent van olifanten. De dieren hier hebben een eigen techniek ontwikkeld om water uit de Baobab bomen te halen.

Met name het zuidelijke deel van Tarangire wordt weinig bezocht en lodges zoals Swala en Oliver’s Camp zijn de perfecte plek om dit afgelegen gebied te verkennen en van een echte authentieke safari te genieten. 

Tarangire

Boomklimmende leeuwen

Leeuwen in het park hebben zich aangepast aan de overstromingen tijdens het regenseizoen. Tarangire is dan ook één van de weinige plekken in Afrika waar je leeuwen in bomen zal zien. Een uniek gedrag dat hier is ontwikkeld om natte voeten te vermijden. 

Beste reistijd

Het meeste wild in het park is te zien in de maanden van juli tot en met oktober. Dan doen de concentraties dieren rond de Tarangire rivier zich niet onder voor die in de Ngorongoro Krater. 

Tarangire NP, Elands and others

De Tarangire River en Lake Barunge zijn de belangrijkste waterbronnen in dit park. Het ecosysteem hier wordt echter in evenwicht gehouden door een gelokaliseerd migratiepatroon dat wordt gevolgd door het grootste deel van het wild dat in en rond het park leeft. Buiten de bovengenoemde maanden is het wild lastiger te spotten. Ze migreren dan naar de Masai steppen in Kenia. Toch is het park dan nog steeds de moeite waard, al was het alleen maar om weg te zijn van de massa’s toeristen in de andere parken. 

In het regenseizoen zijn de kuddes olifanten meer verspreid over het park. Je ziet er dan misschien geen honderden, maar enkele tientallen zijn vrijwel gegarandeerd. 

Tarangire NP

In het hoogseizoen verblijven er in Tarangire rond de 3000 olifanten en zijn er grote aantallen gnoes en zebra’s, evenals giraffen, buffels, Thompson’s gazelle, grote en kleine kudu’s, elanden, luipaarden en cheeta’s. Heb je geluk dan kan je een dwergmangoest of oryx spotten, maar realistisch gezien is die kans niet heel groot. Tarangire is verder één van de beste vogelbestemmingen in Tanzania.

Bezoek Tarangire National Park

Safari’s met een (eigen) terreinwagen zijn favoriet, maar je kan het park ook verkennen via kampeertochten en wandelsafari’s die worden aangeboden door onder meer Swala en Oliver’s Camp. Ook nachtsafari’s zijn mogelijk. Voor nu alleen met een auto en gids van het park, maar de regels veranderen hier bijna wekelijks dus wie weet kan het bij jouw bezoek ook met eigen vervoer.

Tarangire

Rondom de ingang van het park is er wat betreft accommodatie een uitgebreide keuze. Van simpele campings tot de meest luxueuze lodges. Persoonlijk denken wij dat als je naar dit deel van Tanzania reist je jezelf wel wat mag verwennen met een verblijf in het park. Aanraders zijn Swala en Oliver’s Camp en voor wie wat meer te besteden heeft de Kuro lodge. Buiten de grenzen van het park is Tarangire Treetops met de prachtige kamers tussen eeuwenoude baobabbomen een prima optie. 

20121024-tarangire-treetops (19)

Tarangire, Tanzania

Met eigen vervoer en kampeerbenodigdheden is Kichuguu in het park zelf de beste plek waar je ook kan overnachten in een aantal ingerichte tenten.

Van december tot en met maart stikt het in het park van de tseetseevliegen. Naast dat ze de slaapziekte kunnen overbrengen voelt een steek echt niet fijn. Ze waren de reden dat ik een keer dansend de tent heb opgezet in Guinee Bissau. Dus doe jezelf een lol en bezoek deze tijd andere delen van het land.

Zie voor meer informatie en actuele prijzen de website van Tarangire.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.