Aït-Ben-Haddou

0
3955
Aït-Ben-Haddou Marokko

Aït-Ben-Haddou is een middeleeuwse handelsstad die vooral bekend is geworden door films als Gladiator, Jesus of Nazareth, Lawrence of Arabia en meer recent de populaire tv serie Game of thrones. De stad (lees dorp) is gebouwd op een heuvel en er is door de jaren heen maar weinig veranderd. De stad met de uit leem opgetrokken huizen staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In Aït-Ben-Haddou vind je de mooiste Kasbah van Marokko. Dit mede dankzij de filmindustrie die voor de nodige authentieke restauraties heeft gezorgd. Daarnaast is het één van de weinige Kasbahs die geïsoleerd liggen.

Aït-Ben-Haddou is het meest indrukwekkend bij zonsopkomst wanneer de eerste zonnestralen het de stad een diep rood/ oranje kleur geven. 

Aït-Ben-Haddou

Een kasbah is een huis gebouwd met behulp van leem. De huizen samen worden de Ksar genoemd. Vroeger woonde in het hoofdgebouw het dorpshoofd. Tijdens je bezoek dwaal je door smalle steegjes omringt door hoge muren. Aan de buitenkant is de Ksar verstevigd met een muur en enkele uitkijktorens.

Tegenwoordig wonen er in Aït-Ben-Haddou nog zo’n 800 mensen, waarvan slechts een handjevol in de oude stad. Deze verdienen wat bij door hun huizen open te stellen voor bezoekers. Het grooste deel van de inwoners woont in een nieuwer gedeelte aan de andere kant van de rivier. 

Kasbah Marokko

Knooppunt van handel

De oude handelsstad werd rond het jaar 750 gesticht door Berbers en dankt haar naam aan één van de grondleggers, Ben Haddou. Het groeide uit tot een knooppunt van handel tussen Marrakesh en de Sahara naar die andere handelsstad Timboektoe in Mali. Vandaag de dag is er weinig over van de karavanen vol kamelen en zijn de meeste bezoekers toeristen.

Overdag kan het er dan ook best druk zijn met toeristen die soms met bussen tegelijk aankomen, maar tegen zonsondergang zijn bijna alle dagjes mensen verdwenen en als je omhoog klimt door de steegjes heb je Aït-Ben-Haddou helemaal voor jezelf.

Bezoek Aït-Ben-Haddou

Heb je geen eigen vervoer dan kan je vanaf Ouarzazate een grand taxi of een privé taxi nemen. In de ochtend vertrekken er gewoonlijk ook een aantal minibusjes naar Tamdaght. Daarnaast worden er vanuit Marrakesh georganiseerde tours aangeboden. 

In Aït-Ben-Haddou zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten zoals bijvoorbeeld Auberge Baraka, Kasbah Ellouze en Riad Maktoub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.