Het Moremi Natuurreservaat

0
2184
Luipaard in Moremi Botswana

Het Moremi Natuurreservaat maakt deel uit van de Okavango Delta. Het is een beschermd natuurgebied dat ongeveer een derde van de delta beslaat. Het landschap van Moremi dat deels uit moerassen bestaat is populair bij de vele wilde dieren, waaronder de Big Five. Ook herbergt het park één van de grootste populaties wilde honden van Afrika. 

Er bestaat geen Okavango Nationaal Park waardoor de delta niet een beschermd gebied is. Dat veranderde in 1963 toen het oostelijke deel van de Okavango Delta werd uitgeroepen tot het Moremi Natuurreservaat. De naam van het reservaat komt van Chief Moremi. Hij was de leider van het Batawana volk die hier in de regio woonde. Het oostelijke gedeelte van het park wordt ook wel de de Mopane Tong genoemd. In de jaren ’70 werd Chief’s Island toegevoegd en in de jaren ’90 het gebied vanaf Chief’s Island naar de Jao Rivier en Nqoga Rivier. Het Moremi Natuurreservaat grenst in het noorden aan het nationale park Chobe.

Antilope Moremi Botswana

Moremi is nu zo’n 4800 vierkante kilometer groot en je vindt er lagunes, Mopane bosveld, Acacia bossen en grasland. Bij de delta is het hele jaar door water te vinden, maar in de rest van het park is de hoeveelheid water seizoensgebonden.

Het grootste eiland in de Delta is Chief’s Island. Dit was ooit het privé jachtgebied van de lokale chief. Het eiland ligt hoger dan de rest van de Delta met als gevolg dat het wild zich vaak hier concentreert wanneer de rest van de delta onder water stroomt. De combinatie van wild en drassige graslanden maakt het dat je je hier in een BBC documentaire waant. 

Andere mooie plekken zijn de lagune bij de Third Bridge. Mboma Island en het paradijs voor vogelaars, Xakanaxa Lediba.

Paradise pools is een prachtig stuk met zoals de naam al doet vermoeden verschillende lagunes, rietmoerassen, dode bomen en bossen. 

Nijlpaarden spot je bijna gegarandeerd bij de Dombo Hippo Pool.

Bezoek het Moremi Natuurreservaat

Om het natuurpark te bezoeken dien je van te voren te reserveren. Dat kan onder andere via de website van Moremi.

In het reservaat vind je verschillende soorten accommodatie. Van de meest luxe resorts tot simpele campings voor bezoekers met eigen auto. Kom je met eigen vervoer dan is Third Bridge Campsite een absolute aanrader. Deze bevindt zich op een prachtige plek aan de rand van een lagune dus het is wel uitkijken voor nijlpaarden en krokodillen.

Een bezoek aan Moremi start gewoonlijk in de toeristenhoofdstad van Botswana, Maun. Vanaf hier neem je de weg naar Shorobe. Na Shorobe houdt het asfalt op en rij je over een gravelweg naar het park. 

Er is geen openbaar vervoer dus kom je zonder eigen vervoer dan kun je het beste een safari boeken bij één van de aanbieders in Maun. Een andere optie is om een taxi te nemen naar één van de accomodaties bij de ingang van het park. Deze bieden bijna allemaal tours door Moremi aan. Heb je een ruim budget dan kun je ook naar één van de lodges vliegen vanaf Maun.

Olifanten Moremi Botswana

African Travel and Tourism Association heeft Moremi in 2008 tot het beste natuur reservaat van Afrika en een bezoek zal dan ook één van de hoogtepunten van jouw reis worden. 

Beste reistijd

Juli t/m oktober zijn de droge maanden. Deze periode is het het makkelijkste om het wild te spotten dat zich dan concentreert rond de paar plaatsen waar nog water te vinden is. November valt ook nog onder het droge seizoen, maar deze maand kunnen de temperaturen flink oplopen. Rond begin december begint het regenseizoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.