Het Waterberg plateau

0
2022
Het Waterberg plateau
Het Waterberg plateau. Foto Jean & Nathalie

In het noorden van Namibië vind je enkele van de hoogtepunten van het land. Zo is er het nationale park Etosha, de Skeleton Coast, Caprivi en de Epupa watervallen. Een ander hoogtepunt is het Waterberg plateau. Het nationale park ligt op zo’n 280m kilometer ten noorden van de hoofdstad Windhoek en op de route naar het beroemde wildpark Etosha.

Het Waterberg plateau is een plateau van zandsteen van zo’n 200 meter hoog. En al bestaat het overgrote deel van Namibië voornamelijk uit woestijn, hier vind je nog veel groene natuur met prachtige planten en bloemen.

Het Waterberg plateau staat bekend om de witte en zwarte neushoorns. Het gebied is moeilijk toegankelijk en daardoor komen er zelden stropers.

Neushoorn Waterberg Namibie
Witte neushoorn in de begroeiing op het plateau. Foto dconvertini

Op het plateau leven verder onder andere Kaapse buffels, giraffes, gnoes, sabelantilopen en steenbokken. Echter het gebied heet niet voor niets het waterberg plateau. Het is dan ook één van de natste gebieden van het land en daardoor is het wild door de dichte begroeiing soms lastig te spotten.

Omdat het gebied hier ook buiten het regenseizoen redelijk vochtig blijft is het ook een geweldige plek voor vogelspotters die daarvoor vaak niet eens de camping hoeven te verlaten. En als je dan toch op de camping blijft dan komen de bavianen vanzelf langs op hun strooptochten. Bij de Karakuwisaberg zie je een spectaculaire kolonie Kaapse gieren.

Bezoek het Waterberg plateau

Een bezoek aan het plateau is alleen toegestaan onder leiding van een gids of voor wandelaars met een vergunning. Wel kan je vrij wandelen tot aan de rand van het plateau. Vanaf het Waterberg plateau camp leiden twee wandelpaden naar de plateaurand waar je een schitterend zicht hebt op Klein en Groot waterberg.

Nationaal park Waterberg
Vanaf het Waterberg plateau camp leiden twee wandelpaden naar de plateaurand. Foto dconvertini

Een wildlife drive behoort ook tot de mogelijkheden. Je mag echter niet met je eigen auto het park in en zal mee moeten met één van de geplande safari ritten. Gezien de begroeiing van het park misschien maar beter ook, want de gids kan je naar een aantal goed verstopte waterbronnen rijden die je zelf nooit had gevonden.

Wil je liever wandelen dan kun je kiezen uit verschillende routes. Tussen april en november kan je de vierdaagse Waterberg Wilderness Trail lopen. Deze wordt begeleid door gewapende gidsen en starten gewoonlijk elke donderdag. De route staat niet vast en wordt bepaalde door de gids en je overnacht onderweg in simpele hutten.
Zonder gids op stap kan ook via de vierdaagse 42 kilometer lange Waterberg unguided hiking trail. Deze start iedere woensdag tussen april en november en groepen mogen niet groter zijn dan tien personen.

Beide routes starten bij de bij het Waterberg Camp.

Voor alle activiteiten en overnachtingen is het aan te raden om vooraf te reserveren. Zeker in de schoolvakanties zijn beide regelmatig volgeboekt. Dit kan o.a via de NWR in Windhoek.

Wegen in het nationale park Waterberg
Wegen in het nationale park Waterberg. Foto dconvertini

Het plateau is alleen te bereiken met een eigen auto. Motoren zijn in het park niet toegestaan. Vanaf Otjiwarongo is het ongeveer 90 kilometer rijden naar de ingang van het park via de B1, C22 en de onverharde D512.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.