Arawale National Reserve is toevluchtsoord voor de Hirola

0
953
Arawale National Reserve Kenia
De Hirola is een ernstig bedreigde diersoort. Momenteel zijn er nog tussen de 500 tot 1000 exemplaren in het wild. Foto JRProbert

Het Arawale reservaat werd in 1973 opgericht om de Hirola, ook bekend als Hunter’s Hartebeest, te beschermen. De zeldzame antilope soort komt tegenwoordig alleen nog maar voor op grote droge vlakten op de grens met Kenia en Somalië. Voorheen kwam de soort ook voor in andere delen van Somalië, maar men vermoedt dat ze in dit land inmiddels zijn uitgestorven. De laatste keer dat ze er werden gezien was in 2005.

De Hirola

De Hirola is een ernstig bedreigde diersoort. Momenteel zijn er nog tussen de 500 tot 1000 exemplaren in het wild. In 1980 waren dat er nog zo’n 7000 en terwijl slechts tien jaar eerder er nog meer dan 14.000 dieren geteld werden. De sterke afname heeft deels te maken met stroperij. Het belangrijkste probleem is echter dat het leefgebied steeds intensiever wordt gebruikt voor veeteelt. De grote grazende kuddes vee in combinatie met het feit dat het gebied al tijden geplaagd wordt door grote droogtes hebben ervoor gezorgd dat er niet genoeg voedsel meer was voor de Hirola. 

De Hirola of Hunter’s hartebeest is een slank hoefdier met liervormige hoorns die lokaal de ‘vierogige antilope’ wordt genoemd vanwege zijn zichtbare preorbitale klieren. Deze antilopen zijn dagdieren en besteden voornamelijk de ochtenden en de namiddagen aan grazen. Naast gras eten de Hirola’s soms ook bladeren. Het Het meest van hun vocht halen de dieren uit de ochtenddauw.

Hirola Antelope

In het Tsavo East National Park zijn enkele exemplaren herplaatst. Hier bestaat de kudde ondertussen uit alweer meer dan honderd exemplaren. Hiermee kan hopelijk worden voorkomen dat het dier uiteindelijk definitief zal uitsterven.

Naast de Hirola is Arawale ook een toevluchtsoord voor wilde dieren als olifanten, giraffen, Grevy’s zebra’s, Afrikaanse wilde honden, cheetah, kleine kudu, buffels, nijlpaarden en krokodillen. Afgezien van de laatste vier worden deze niet heel vaak gezien. Vanwege stroperij in het verleden zijn de dieren erg schuw en hebben ze er de voorkeur aan om snel te verdwijnen zodra ze menselijk gezelschap bemerken.

Het reservaat heeft een oppervlakte van 533 vierkante kilometer.  Het landschap bestaat grotendeels een droge savanne met doornstruiken. Sommige delen van het park zijn heel licht glooiend. 

Bezoek Arawale National Reserve

Het nationale reservaat Arawale  ligt in Garissa County in de noordoostelijke provincie van Kenia. In het westen wordt het begrensd door de rivier de Tana. In het oosten, door de Garissa-Lamu road.

Tana River

Het reservaat is geen bestemming voor de doorsnee toerist. Ben je echter op zoek naar avontuurlijke bestemming ver buiten de gebaande paden dan is Arawale zeker het overwegen waard. Alleen de reis ernaartoe is al een belevenis op zich. Tel daarbij op dat je naar alle waarschijnlijkheid de enigste bezoeker bent (in maanden) en je hebt een bijzondere reisbestemming te pakken.

Er is geen accommodatie beschikbaar in het reservaat. De dichtstbijzijnde hotels zijn in Garissa en Garsen, maar beide steden zijn vrij ver weg van Arawale. In Bura kan je overnachten bij het Taita Hill Safari Resort. Er zijn ook geen campings in het reservaat, maar als je wil kun je een kampeervergunning aanvragen. 

Bij de nabijgelegen Ishaqbini Hirola Community Conservancy is het mogelijk om te kamperen langs de oever van het Ishaqbini meer. Als je in deze regio gaat kamperen, informeer dan in ieder geval naar de veiligheidssituatie, aangezien de Somalische grens niet ver weg is en er nog wel eens overvallen voorkomen. 

Geen wegen

Een bezoek vereist een 4WD aangezien er geen wegen zijn in het reservaat en de weg ernaartoe uit slechte tracks bestaat. Vanwege de lichte begroeiing in het reservaat kan je er ondanks het gebrek aan wegen met een 4WD toch vrij makkelijk rondrijden. Op sommige plaatsen kan de grond wel drassig zijn, dus het blijft opletten geblazen.

Vanaf de A3 van Nairobi naar Garissa sla je net voor de Garissa af naar het zuiden de B8 op in de richting van Mombasa. Na ongeveer 90 kilometer is de afslag naar Bura, daar sla je op het kruispunt rechtsaf naar de D568 welke grenst aan de oostelijke grens van Arawale voordat hij naar Ijara en de kust leidt. Vanaf Bura is het nog ongeveer 30 kilometer naar het reservaat. Zonder een goede gids is haast onmogelijk om het park te bereiken. Meestal is er wel één te vinden in Bura. Bij het Taita Hill Safari Resort kunnen ze je ook verder helpen. 

In Ijara vind je de Ishaqbini Hirola Conservancy. Het is een door de gemeenschap gerund reservaat dat wordt ondersteund door de Italiaanse ngo Terra Nuova. 

Het reservaat kan het hele jaar door bezocht worden. De beste maanden zijn juni tot oktober en januari en februari. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.