Shimba Hills National Reserve

0
1356
Shimba Hills National Reserve kenia

Het mooie kustbos van het nationale reservaat Shimba Hills is de enige plek in Kenia om de sabelantilope of zwarte paardantilope te zien. Het Shimba Hills National Reserve ligt op slechts 60 kilometer van Mombasa en is ideaal voor een dagbezoekje. Het bevat één van de grootste kustbossen in Oost Afrika. Er wordt hier een grote diversiteit aan Keniaanse plantensoorten aangetroffen, waarvan er vele met uitsterven worden bedreigd. Shimba Hills National Reserve is 300 vierkante kilometer groot en wordt beschermd door de Kenya Wildlife Services (KWS). 

Shimba Hills-3437

Shimba Hills

Grootste translocatie ooit

Het reservaat staat bekend om zijn grote olifantenpopulatie, die begin 2000 onhoudbaar werd. Om de populatie controleerbaar te houden werden er 150 olifanten verplaatst naar het nationale park Tsavo East. Het project werd destijds beschreven als “de grootste translocatie van dieren ooit ondernomen sinds de ark van Noach”.

Er zijn nog steeds meer dan 500 olifanten in het reservaat, wat voor gespannen natuurconflicten zorgt met de zelfvoorzienende boeren in het gebied. Om deze conflicten te helpen verminderen werd het Mwalunganje Elephant Sanctuary opgericht dat een grens deelt met het Shimba Hills National Reserve, waardoor de olifanten een migratiecorridor kregen.

SHIMBA HILLS  KENYA

Het reservaat staat ook bekend om de uitstekende mogelijkheden om vogels te spotten. Liefhebbers kunnen op zoek naar bijvoorbeeld de natalgraszanger en de zwartbuikwever. Vanwege de dichte bossen is het bekijken van wild niet zo lonend als op de savannes, aangezien veel dieren hun tijd diep in het bos doorbrengen. Dit is niet per se een slechte zaak, omdat het de ontmoetingen met dieren in het wild die je hebt des te spectaculairder maakt.

Shimba Hills-3113

De beste tijd van de dag om een ​​gamedrive te maken is in de late namiddag, wanneer de koelere temperaturen de dieren uit de schaduw lokken en ze op zoek gaan naar water. Aan de oostkant van het park maak je de meeste kans om wild te spotten. Met name nabij Giriama punt, het Longo bos of Buffalo ridge.

SHIMBA HILLS KENYA

Shimba Hills

Sabelantilope of zwarte paardantilope

Het reservaat is de thuisbasis van de laatste kudde sabelantilopen in Kenia en je moet uitkijken naar deze grote ebbenhout kleurige antilopen met hun kromzwaard vormige hoorns. De sabelantilope leeft gewoonlijk in kudden van tien tot dertig dieren, bestaande uit vrouwtjes met hun kalveren. De keren dat ik ze tot nu toe gespot heb waren het vaak echter steeds alleenstaande mannetjes. Een beetje geluk is soms dus ook nodig.

Shimba Hills-3345

Het reservaat wordt gekenmerkt door glooiende heuvels die bedekt zijn met bossen aan de kust. In het gebied zijn meer dan 50% van de 159 zeldzame planten in Kenia te vinden. Waaronder zeldzame cycaden en prachtige orchideeën.

Shimba hills, Kenya

Sheldrick Falls

Verborgen in de Shimba Hills vindt je de 21 meter hoge Sheldrick waterval. De waterval is vernoemd naar David Sheldrick, oprichter van de Sheldrick Wildlife Trust. Tijdens een vlucht over het gebied ontdekte hij bij toeval de waterval. Vervolgens werden de watervallen naar hem vernoemd.

Kenya - Shimba Hills

Kenya - Shimba Hills

Bezoek Shimba Hills National Reserve

Vanaf Mombasa of Diani Beach is de weg goed, het is ongeveer een uur rijden vanaf Diani Beach. De hoofdingang ligt op ongeveer 3 kilometer van Kwale en is goed aangegeven door borden. 

In het reservaat kan je gamedrives en wandelsafari’s maken. De wegen zijn golvend en steil en er is een 4×4-voertuig nodig om ze te navigeren.

Een begeleide wandeling naar de Sheldrick waterval is een aanrader. Er zijn ook verschillende andere wandelroutes uitgezet naar verschillende picknickplaatsen en uitkijkpunten. Hiervoor is het niet verplicht, maar wel aan te raden om een gids mee te laten lopen. Deze kan natuurlijk meteen een veelvoud aan dieren en planten aanwijzen die je anders misschien zou missen.

Shimba Hills, Karibu !

Je kunt ook gaan voor sundowners op Pengo Hill, dat op het westen is gericht waardoor je de zon onder de horizon ziet zakken. Op een heldere dag kun je de vlaktes van Tsavo en zelfs de Kilimanjaro zien.

In Mombasa of Diani Beach zijn overal accommodatie mogelijkheden te vinden voor elk budget. Wil je dichter bij het reservaat overnachten dan zijn er in Kwale, tussen de Shimba Hills en het Mwaluganje Elephant Sanctuary, ook een aantal lodges waaronder de prachtige Shimba Hills Lodge.

Shimba Hills Lodge

Het is ook mogelijk om er te kamperen op de publieke kampeerplaatsen.

Omdat Shimba Hills National Reserve iets landinwaarts van de kust ligt, is het er koeler en is het landschap ’s ochtends vaak in mist gehuld. Het reservaat heeft een warm tropisch klimaat en een gemiddelde temperatuur van 24 graden.

Shimba Hills

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.