Bijzondere safari’s in Tuli Block

0
1311
Tuli Block Botswana Cheeta

Tuli Block is een natuurrijk gebied in het oosten van Botswana op de grens met Zuid-Afrika en Zimbabwe. In deze smalle landstrook komen de Sashe en Limpopo rivieren samen. Het is een prachtig gebied met verschillende rivieren, rivierbossen, savanne en veel enorme baobabbomen. Het landschap is er ruig en doet bijna prehistorisch aan. Tuli Blok was ooit een gebied met privé boerderijen, maar een paar decennia geleden bleek het economisch gezien logischer om het land te veranderen in een natuurreservaat.

Tuli Block Botswana olifant

Nu omvat het Tuli Block verschillende reservaten, waaronder het Mashatu Game Reserve en Northern Tuli Game Reserve. Daarnaast maakt het deel uit van de Mapungubwe Transfrontier Conservation Area. Een grensoverschrijdend natuurgebied met het nationale park Mapungubwe in Zuid Afrika en de Tuli Safari Area Zimbabwe. Het 120.000 hectare grote gebied is de grootste verzameling van particuliere reservaten in Botswana en tevens in Zuidelijk Afrika. 

Waarnemingen van wilde dieren zijn het hele jaar door gegarandeerd. Er zijn grote kuddes olifanten, veel leeuwen, luipaarden en cheeta’s. Behalve de Big Five vind je hier ook de Small Five: olifantmuis, neushoornkever, roodsnavel buffelwevers, luipaardschilpad en de leeuwenmier. 

De reservaten zijn privé bezit, waardoor het in tegenstelling tot de nationale parken wel is toegestaan om zelf op safari te gaan na zonsondergang. Ook zijn er begeleide wandelingen, fietssalaris en safari’s te paard mogelijk.

Solomon’s Wall

De meest bekende plek in Tuli Block is Solomon’s Wall. Het is één van de vreemdste geologische kenmerken in Botswana. Het was ooit een natuurlijke dam in de Motloutse rivier waarachter een groot meer was ontstaan. Het meer bestaat niet meer, maar het is nog steeds een mooie plek om te bezoeken. De overgebleven resten van de dam bestaan uit steile basaltblokken van 30 meter hoog. In de zanderige rivierbedding zijn vaak diepe, heldere poelen met koel water. In de schaduw van de fever tree’s (koortsbomen) is het een heerlijke plek om te picknicken. 

Solomon's Wall - Western Side

Tuli Game Reserve

Het North East Tuli Game Reserve bevindt zich precies op de plek waar de Sashe en Limpopo rivieren samenkomen. Tussen de de Motloutse en Limpopo rivieren kan het wild zich vrij bewegen en je treft er grote kuddes olifanten. Daarnaast zijn er de gebruikelijke impala’s, wildebeesten en andere antilopesoorten, die op hun beurt weer leeuwen en cheeta’s aantrekken. Het Tuli Game Reserve is ook een vogelrijk gebied, waar ruim 360 verschillende soorten zijn geteld. 

Luipaard Leopard

Mashatu Game Reserve

De naam van het Mashatu Game Reserve komt van de Nyala boom met zijn grote ronde kroon. Deze wordt door de locals ook wel de Mashatu genoemd. Het reservaat is bekend vanwege de cheeta’s en luipaarden die in de meeste gevallen worden waargenomen tijdens gamedrives. Ook leven er ruim 1000 olifanten in het gebied. 

Land van de reuzen

Langs de oevers van de Limpopo rivier staan enorme bomen. Daarnaast komen staan er overal in Tuli Block enorme baobabs. Hierdoor staat het gebied ook wel bekend als ‘het land van de reuzen’. Naast het spotten van wildlife zijn de archeologische plaatsen Motloutse Ruins en Pitsani Koppie de moeite waard om te bezoeken. 

Baobab

Bezoek Tuli Block

Net als de meeste bestemmingen in Botswana is Tuli Block niet bereikbaar met openbaar vervoer. Het beste kun je een bezoek brengen met een (huur)auto. Lukt het je toch om er zonder eigen vervoer te komen dan behoren gamedrives en de eerder genoemde wandel, fiets en safari’s te paard tot de mogelijkheden.

IMG_1251

Er is een ruime keus in overnachtings mogelijkeden. Er zijn luxe resorts, simpele campsites en een selectie daartussenin. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.