Bloemenzee in Namaqualand

0
2750
Namaqualand bloemen
Prachtige kleuren bij Klipkoppe. Foto Malcolm Manners

Elk jaar veranderd de woestijn in Namaqualand in een schitterende bloemenzee. Namaqualand is de meest noordwestelijk streek in Zuid Afrika. Dit doorgaans dorre gebied wordt in het noorden door de Oranjerivier en in het westen door de Atlantische Oceaan begrenst. In het gebied woont de Namastam, waaraan de streek zijn naam ontleent. 

Het grootste deel van het jaar lijkt het gebied op een ongastvrije droge woestijn, waar bijna niets lijkt te kunnen overleven. Tot er na het winterseizoen flinke buien vallen die de woestijn omtoveren in een groot bloemenparadijs. Zo’n vierduizend verschillende planten en bloemensoorten komen dan tot bloei. De meest opvallende zijn de gele en oranje namaqualandmargrieten. Deze groeien op de plekken waar de schapen van de Nama herders grazen. De schapen leven hier al tweeduizend jaar lang van het weinige gras en de vetplanten die hier groeien. 

Namaqualand kan worden opgedeeld in vier verschillende regio’s. De Knersvlakte, Klipkoppe, Sandveld en Richtersveld.

Sandveld

Het Sandveld is een strook land langs de kust die zich uitstrekt van Lambert’s Bay in het zuiden tot de Oranjerivier in het Noorden. Het bestaat uit witte zandvlakten langs de kust die langzaam rood kleurt naarmate je verder van de kust landinwaarts trekt. 

Kust Namaqualand zuid afrika
De kust bij Sandveld. Foto flowcomm

Knersvlakte

De Knersvlakte is een halfwoestijn en ligt in de driehoek tussen de plaatsen Vanrhynsdorp, Nuwerus en Lutzville. De vlakte is grotendeels bedekt met steentjes van kwarts en de naam verwijst waarschijnlijk naar het knersende geluid van de wielen van de ossenwagens toen de eerste boeren het gebied binnentrokken. Sinds 2014 is de koersvlakte een beschermd natuurreservaat. 

Klipkoppe

De Klipkoppe wordt gekenmerkt door een abrupt hoogteverschil in het landschap. De vijftig kilometer lange strook ligt ingeklemd tussen het Bushmanland plateau in het oosten en het Sandveld in het westen. Het desolate landschap bestaat uit opvallende rotsachtige granietheuvels met daartussen zandvlaktes. 

Klipkoppe Namaqualand zuid afrika
Weg door Klipkoppe. Foto Malcolm Manners

Richtersveld

Het Richtersveld beslaat het grootste deel van Namaqualand. Het veertigduizend vierkante kilometer grote gebied is de enigste bergwoestijn van Afrika. In het Richtersveld overstijgen de hoogste toppen de dertienhonderd meter en lopen de temperaturen in de zomer op tot boven de vijftig graden. Uniek in het gebied is de opvallende kokerboom met zijn uitgebreide takkenstelsel.

Kokerboom Richtersveld Zuid-Afrika
Kokerboom in het Richtersveld. Foto Maarten van de Biezen.

Interresante vogels

Ondanks het droge klimaat komen er in Namaqualand een aantal interessante vogelsoorten voor. Zo kan je er op zoek gaan naar de Namaqua-zandhoen, de Klapperleeuwerik, de Karooleeuwerik, de Sjirpleeuwerik, de Kaapse kapokmees, de Kaapse miertapuit en de Pririvliegenvanger.

Namaqua-zandhoen Namaqualand
De Namaqua-zandhoen. Foto Chris Eason

Bezoek Namaqualand

In de laatste weken van augustus en de eerste van september heb je de meeste kans op de immense bloemenzee. De winter maakt dan langzaam plaats voor het voorjaar en dat brengt flinke hoosbuien met zich mee. Na de eerste buien schieten de bloemen dan de grond uit. De beste plekken om de bloemenpracht te aanschouwen zijn het gebied rond Springbok en het stadje Darling en het nationale park Namaqua.

Je kan Namaqualand het beste bezoeken met een eigen huurauto. Met een gewone Sedan kan je de meeste plekken bereiken, maar wil je naar alle mooie plekken willen dan is een 4×4 nodig. 

Leven in de Namaqualand woestijn
Als je goed kijkt vindt je ook in het droge seizoen veel leven in Namaqualand. Foto Alexey Yakovlev

Een deel van Namaqualand is een nationaal park. Ten zuid westen van Springbok vindt jet het Namaqua National Park. Hier kan je overnachten bij het GroenRivier Coastal Rest Camp, het Skilpad Rest Camp, het Namaqua Flowers Beach Camp of het Namaqua Flowers Skilpad Camp. Beschikbaarheid bekijken en reserveren kan via de website van San Parks. 

https://www.sanparks.org/parks/namaqua/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.