Chobe heeft de grootste olifanten populatie van Afrika

0
2321
olifanten Chobe Botswana

Chobe National Park is een enorm wildpark in het noorden van Botswana. Het is een groene oase in het verdere dorre en droge landschap van deze regio. Het park is zo’n elfduizend vierkante kilometer groot en nergens ter wereld is de concentratie olifanten zo hoog. In het park zijn er ruim zeventigduizend geteld en schattingen van de totale populatie gaan zelf zo hoog als honderdtwintigduizend. Het is dan ook dé plek om grote groepen van de dieren te spotten. 

olifant Chobe Botswana

Ga op zoek naar de big 5

Chobe heeft één van de grootste concentraties van wild in Afrika. Naast de olifanten is het dus ook een goede plek om op zoek te gaan naar de rest van de Big 5. 

Het natuurpark bestaat uit vier delen en elk gedeelte van het park heeft zijn eigen charme. Welk gedeelte je ook bezoekt er is altijd een overvloed van dieren aanwezig. In het Serondella gebied vind je bijvoorbeeld grote teakbossen. 

Chobe Botswana Afrika

De moerasgebieden (die na het regenseizoen weer opdrogen) en groene weiden in het zuiden bij het Savutidal zijn ook een goede plek om wild te spotten. Tussen januari en maart is de weg door het park te slecht en is dit deel van Chobe vanuit Kasane onbereikbaar. Je kan dan een poging wagen via de ingang bij Matabe welke te bereiken is via Maun of het Moremi reservaat. 

Het minder bezochte gebied rond de Lanyantirivier is ook moerasachtig en een heerlijke plek om in alle rust op onderzoek uit te gaan. Dit gedeelte van Chobe is slecht bereikbaar. Een lange mulle zandweg geeft toegang tot het gebied, maar de meeste bezoekers komen per vliegtuig. Als je genoeg budget hebt zeker doen! Zo niet dan is er in de rest van het park genoeg te zien. 

Krokodil Chobe rivier Botswana
Krokodil bij de Chobe rivier.

Rondom de Chobe rivier vindt je het meeste wild en het gebied is vanaf de ingang van het park bij Kasane makkelijk te bereiken.

Bezoek Chobe

De beste tijd om Chobe te bezoeken is in november. Dit is het trekseizoen van de olifanten, zebra’s en gnoes. Kuddes van honderden dieren trekken dan door het park. Ze zijn dan makkelijk te vinden vanwege de enorme stofwolken die ze veroorzaken. Een andere goede periode voor je bezoek is in het droge seizoen in de maanden september en oktober. De waterbronnen in het park zijn dan opgedroogd en het wild trekt massaal naar de Chobe en Linyanti rivieren. Een boottocht over de rivier in deze periode levert gewoonlijk een spectaculair beeld op van grote kuddes buffels, zebra’s en olifanten. Voor roofdieren als leeuwen en krokodillen is het buffet dan geopend en die hebben hun prooi bijna voor het uitkiezen. Een indrukwekkend tafereel dat voor mooie plaatjes kan zorgen. 

Buffels Chobe Botswana
Honderden buffels langs de oevers van de Chobe rivier.

In het noordwestelijke Lanyantigebied en het zuidelijke Savutidal kan het tijdens onze wintermaanden erg heet worden, met temperaturen die regelmatig de veertig graden aantikken.

Chobe rivier Botswana

Met eigen 4WD kun je het park prima zelf verkennen. Kom je zonder eigen vervoer dan worden er overal in Kasane safari trips naar het park aangeboden. De drie uur durende ochtendsafari’s zijn populair dus dan kan het wat drukker zijn in het eerste deel van het park. Eind van de middag is het geweldig om een boottocht over de Chobe rivier te maken. Terwijl de zon langzaam onder gaat geniet je onder het genot van een hapje en een drankje van de honderden dieren die je onderweg tegenkomt. 

Foto’s & film: Maarten van de Biezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.