Natuur reservaat Khutse

0
2963
Giraffen in Khutse Botswana

Khutse Game Reserve is gelegen in een bijzonder gedeelte van de Kalahari. Heb je niet het juiste vervoersmiddel, lees een 4WD met hoge clearing, of wat minder tijd dan is een bezoek aan dit park een goed alternatief voor de grotere broer het Central Kalahari Game Reserve. 

Giraffes Khutse Botswana

Khutse is een deel van een oude rivier die ooit noordoostwaarts naar het Makgadikgadi meer stroomde. De rivier is inmiddels opgedroogd en je vindt er nu alleen nog de droge vallei met rollende graslanden en een reeks onbegroeide pannen. Het hele jaar door heb je hier de kans om leeuwen, luipaarden, hyena’s, giraffen en hartenbeesten te zien. Bijzonder is het gezicht van gemsbokken tussen het groene gras. Normaal gesproken vind je ze in de meer drogere gebieden. 

Gemsbokken Khutse Botswana
Gemsbokken in het groene gras van Khutse.

Ooievaars Khutse Botswana

In Khutse vind je een aantal goed bewegwijzerde pannen. Dit zijn de plekken waar het wild zich concentreert. In het droge seizoen wordt er bij de Moreswa en Molose pan water uit de grond omhoog gepompt, waardoor er gewoonlijk hogere concentraties dieren bevinden. In het reservaat zijn meerdere routes die je kan rijden en variëren van 24 tot 120 kilometer vanaf het begin van het natuurpark. 

Wegen Khutse Botswana

 

Kamperen tussen de wilde dieren

De kampeermogelijkheden in het reservaat zijn erg basic. De slaapplaatsen waar je kan parkeren zijn niet omheind dus het wild kan zo langs de auto lopen terwijl jij net je tafeltje hebt uitgeklapt om het avondeten te bereiden. Daarnaast vindt je er naast een wc alleen een hokje met een een emmer om je af te spoelen. Grote kans dat je de enige bezoeker bent die in het reservaat overnacht, wat de natuurbeleving nog intenser maakt. Doordat er afgezien van de wegen en kampeerplekken geen ontwikkelingen in het gebied zijn gedaan is de oorspronkelijke sfeer van de woestijn zorgvuldig bewaard gebleven.

kamperen Khutse Botswana
Kamperen in Khutse met op de achtergrond de bucketshower.
kamperen Khutse Botswana
Kamperen tussen de wilde dieren op de overnachtingsplekken zonder hekken.

Zorg er dus ook voor dat je een ruime voorraad water en eten meeneemt, want in het park is er niets te krijgen. Heb je geen eigen vervoer dan kan je in Gaborone of Molepolole op zoek gaan naar aanbieders van een safari naar Khutse. Deze zijn vaak wel prijzig en zelf een 4WD huren is de betere optie. 

safari Khutse Botswana

Central Kalahari Game Reserve

Vanuit Molepolole, de ‘poort naar de Kalahari’, rij je over de soms slechte weg naar de ingang van het reservaat. Zorg dat je met een goede 4WD deze kant opgaat. Wij kwamen met onze auto nog voor we bij het park waren vast te zitten in het mulle zand. Enige ervaring met het rijden met een 4WD is dus aan te bevelen. Wij hadden dat niet en dat zal de voornaamste reden van onze vastloper zijn geweest.

Selfdrive safari Khutse Botswana

Bij Khutse start ook je bezoek aan het Centrale Kalahari natuur reservaat. Het meest ontoegankelijke natuurgebied van Botswana. Aan het eind van de wegen door Khutse rij je verder de Centrale Kalahari in. Een bord langs de weg geeft aan waar de grens tussen de twee reservaten is, hekken zijn er namelijk niet. Alleen verder de Kalahari intrekken is niet verstandig. Kom je daar vast te zitten dan kan het dagen duren voor er hulp is.

Giraffes Khutse Botswana

De San

De oorspronkelijke bewoners van deze regio, de San en de Bakgalagadi stammen, wonen in kleine dorpen aan de rand van het reservaat. Hier vindt je ook hun stalletjes waar traditionele kunst wordt verkocht. Of regel hier een traditionele wandeling door hun oorspronkelijke woongebied.

Beste tijd om Khutse te bezoeken

Tijdens de droge maanden worden de pannen kunstmatig voorzien van water. Het is dus mogelijk om gedurende het hele jaar op zoek te gaan naar wild. In mei tot en met augustus zijn de temperaturen het aangenaamst (nog steeds erg warm). Tussen december en april kunnen er korte felle regenbuien vallen. De beste tijd om dieren te spotten is tijdens dit regenseizoen. De dieren trekken deze periode naar de pannen. Wel kunnen de wegen door de regen erg slecht begaanbaar worden in deze maanden.

woestijn Khutse Botswana
Tijdens ons bezoek in januari had het reservaat dat deel uitmaakt van de Kalahari, dat bekend staat als het grootste woestijngebied in zuidelijk Afrika, weinig weg van een woestijn.

Vanwege de ligging op 240 kilometer van de hoofdstad Gaborone is het reservaat populair bij inwoners en bezoekers van de stad. In de weekeinden kan het daarom wat drukker zijn dan op de doordeweekse dagen. Toch hoef je nooit bang te zijn dat het filerijden wordt op de enkele wegen door Khutse. Tijdens ons doordeweekse bezoek in januari zijn wij tijdens drie dagen rondrijden slechts twee andere voertuigen tegengekomen.

autogrill vol gras
De motor van onze auto begon bij ons bezoek een paar keer te haperen. Het bleek dat het ventilatie systeem vol zat met het dorre gras. Een tiental tochtjes met de stoffer volgden dan ook.

Foto’s & film: Maarten van de Biezen

Informatiebord Khutse Botswana

Meer informatie op de website van Botswana Tourism

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.