Constantine

0
2319
Constantine Algerije

‘Je stelt Constantine niet voor. Ze stelt zichzelf voor en je groet haar. Ze onthult zichzelf en we ontdekken elkaar.’  Dat schreef Malek Haddad, een Algerijnse dichter die in 1927 werd geboren in de stad.

Constantine is een stad in het noorden van Algerije en ligt op ongeveer 80 kilometer van de Middellandse Zee.  Het wordt ook wel gezien als de hoofdstad van het noordoosten van het land. Het is na Algiers en Oran de derde grootste stad en wordt wordt in tweeën gespleten door een diep ravijn.

bridges, cliffs, sunset, constantine, algeria

Constantine wordt ook wel ‘De stad van de bruggen’ genoemd. De stad klampt zich vast aan ravijnen en bergtoppen die boven de rivier de Rhumel uitstijgen. De verschillende delen van de stad worden dan ook met elkaar verbonden door verschillende indrukwekkende bruggen, de botten die de stad bij elkaar houden. In totaal zijn het er 8. De De El-Kantara brug is daarvan de oudste en was lange tijd de enigste die Constantine met de rest van de wereld verbond. Elke brug van de stad is uniek en volgt een ander soort brugontwerp. 

Sidi M’Cid hangbrug

De meest spectaculaire is zonder twijfel de Sidi M’Cid hangbrug. Deze hangt op 180 meter boven het ravijn waardoor de rivier de Rhumel slingert. In het voorjaar bruisend en diep waardoor het water als een schuimende waterval zich een weg baant.

Toen de Sidi M’Cid hangbrug werd geopend in 1912 was het de hoogste hangbrug ter wereld. 

De gebouwen, officiële gebouwen zoals gerechtsgebouwen en elegante woonblokken waarbij de was boven de kloof hangt te wapperen, hebben een groot deel van hun stijl te danken aan de lange Franse koloniale periode. Je ziet hier niet de koele blauw witte kleuren zoals in de hoofdstad, maar de licht oranje en roze kleuren van sommige herenhuizen doen denken aan Italië. Een enorme, moderne witte moskee strekt gigantische minaretten uit naar de hemel, en één van de universiteiten is ontworpen door de bekende overleden Braziliaanse architect Oscar Niemeyer.

constantine, algeria

Andere bezienswaardigheden zijn onder andere het paleis van Ahmed Bey het nationale museum Cirta en een aantal prachtige moskeeën. Een bezoek aan de Emir Abdelkader moskee mag niet ontbreken. Het was lange tijd de grootste moskee van Algerije. De moskee doet denken aan de Grote Moskee van Hassan de Tweede in Casablanca. Dit bijzondere gebouw is ook voor niet-moslims te bezoeken.

Emir Abdelkader Mosque

Constantine is in 2015 door de culturele afdeling van de Arabische Liga geselecteerd als de hoofdstad van de Arabische cultuur. Ondanks de epische geschiedenis en setting, wordt de stad echter nog steeds maar door een handjevol toeristen bezocht. 

Constantine

Bezoek Constantine

De stad in vanuit het hele goed bereikbaar per openbaar vervoer. Ook zijn er dagelijks vluchten van en naar Oran en Algiers.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.