De oorverdovende Augrabies watervallen

0
2368
Augrabies waterval Zuid Afrika
Vanaf 56 meter hoog stort het water van de Oranjerivier de afgrond in. Foto South African Tourism

Het Augrabies Falls National Park ligt in het westen van Zuid Afrika tegen de grens met Namibië. Het is één van de kleinste parken van het land. Het is meteen ook één van de mooiste dingen die je in Zuid Afrika gaat zien. Zeker als je alleen de provincie Noord-Kaap bezoekt.

De Oranjerivier is met zijn 2200 kilometer de langste rivier van Zuid Afrika. De oorsprong bevindt zich in de bergen van Leshoto. Aangekomen bij Augrabies is het uitgegroeid tot een flinke rivier.

The Place Of Great Noise

Vanaf 56 meter hoog stort het water van de Oranjerivier de afgrond in. Dat gaat gepaard met een oorverdovend lawaai. Niet voor niets heeft de plek de naam ‘The Place Of Great Noise’ of in de taal van de lokale Khoi-stam ‘Aukroebis’ gekregen.

Ingang Augrabies Zuid Afrika
Welkom in het nationale park Augrabies. Foto South African Tourism.

In het park zijn verschillende houten looppaden die leiden naar uitkijkpunten waar je het beste zicht hebt op de watervallen.

In de maanden februari tot en met april is het waterniveau van de Oranjerivier op zijn hoogst. Er stort dan maar liefst 400 miljoen water per seconde naar beneden.

Je bevind je dan echter wel in de heetste maanden en een wandeling naar de waterval kan dan onaangenaam warm zijn. Toch is het de moeite waard om juist dan de enorme watermassa met geweld het uitgeslepen ravijn in te zien stromen.

Augrabies waterval Zuid Afrika
Bij een hoog waterniveau van de Oranjerivier stort er per seconde zo’n 400 miljoen water nar beneden. Foto Erwan-Deverre.

Naast de watervallen valt er in het park ook nog het één en ander aan wild te zien. Je hebt er kans giraffes, klipspringers, springbokken, gemsbokken en apen te spotten.

Dassie

Ook de schattige Dassie (Kaapse klipdas) komt hier vrij veel voor. Je vind ze voornamelijk op het rotsachtig terrein in het park. Op de noordelijke oever van het park is men bezig met een project om de zwarte neushoorn weer in het park te introduceren.

Dassie Augrabies Zuid Afrika
De Dassie (Kaapse klipdas) kom je regelmatig tegen op het rotsachtige terrein van het park. Foto South African Tourism.

Door het park lopen een aantal wandelroutes die je zonder gids kan lopen. Deze variëren van 2 tot 36 kilometer. Ze nemen je mee naar de mooiste plekjes van het park en weg van de drukte op de hoofdroute naar de waterval. Een andere optie is om het park met een mountainbike te verkennen.

’s Avonds is er de mogelijkheid om met een nightdrive mee te gaan. Het hoogtepunt tijdens zo’n avondsafari is toch wel de schitterende sterrenhemel. Op een heldere dag maken de duizenden schitterende lichtjes een onvergetelijke indruk.

Kokerbomen in Augrabies

Een opvallende verschijning in het park is de kokerboom. Deze boom is perfect aangepast aan het woestijnachtige landschap van Augrabies en is in staat om buitengewone temperaturen te weerstaan. De naam van de boom komt van de bosjesmannen die de zachte takken ervan gebruikten om kokers voor hun pijlen van te maken.

kokerboom Augrabies Zuid Afrika
De kokerboom of Quiver Tree in Augrabies. Foto: South African Tourism.

De ingang van het nationale park Augrabies ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Upington. Voor meer informatie en het boeken van accommodatie kan je terecht op de website van Sanparks: https://www.sanparks.org/parks/augrabies/

Ravijn Augrabies Zuid Afrika
Het ravijn waardoor de Oranjerivier na de waterval verder stroomt. Foto South African Tourism.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.