De ruïnes van Groot-Zimbabwe

0
3205
Groot-Zimbabwe
Overzicht vanuit de heuvels rond Groot-Zimbabwe.

De mysterieuze ruïnes die uitsteken boven het lange gras zijn de overblijfselen van Great Zimbabwe. Een stad uit de 13e eeuw en gesticht door de toenmalige Shona stam. De stad is 200 jaar lang de hoofdstad van het Shona rijk geweest dat zich uitstrekte tot in Zuid Afrika en Botswana.

Het ligt in de heuvels in het zuid-oosten van het land en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad in Zimbabwe is een getuigenis van de rijke Afrikaanse geschiedenis.

Met de bouw van de stenen gebouwen werd gestart in de 11e eeuw. De overblijfselen van de stad zijn nu één van de oudste en grootste historische ruïnes van zuidelijk Afrika.

Handelsstad voor goud en ivoor

Groot-Zimbabwe had ooit twintigduizend inwoners en was een grote handelsstad waar handelaren in goud en ivoor elkaar opzochten. De stad lag op de route naar de havens in Mozambique waar de handel werd ingeladen in de Europese schepen.

Groot-Zimbabwe
De conische toren in de ‘Great Enclosure’ was mogelijk bedoeld voor graanopslag of een opbergplek voor waardevolle spullen.

Tegenwoordig staan alleen nog de muren overeind van gebouwen die bestaan uit los op elkaar liggende graniet blokken. Het is een raadsel hoe ze hier op zijn gekomen gezien de lokale bevolking in die tijd alleen werkte met hout, riet en leem. De muren zijn op verschillende plekken soms wel vijf meter hoog en zijn opgebouwd zonder het gebruik van cement.

Waarom de stad uiteindelijk werd verlaten is niet bekend. Mogelijk nam een koninkrijk ten noorden van de stad de handel grotendeels over en raakten de goudmijnen rondom Groot-Zimbabwe uitgeput.

Een andere theorie is dat de stad verlaten werd door aanhoudende droogte en dat de bewoners naar groenere oorden vertrokken.

Groot-Zimbabwe is één geworden met de natuur

Inmiddels heeft de savanne weer bezit genomen van de oude stad en zijn de ruïnes één geworden met de natuur. Als je de heuvels rond de stad beklimt zie je nog duidelijk de vormen van de vroegere pleinen.

Het meest opvallende deel is de Great Enclosure. Dit was waarschijnlijk de verblijfplaats van de koning en zijn familie. De dikke muren en een oude toren staan nog steeds fier overeind.

Heuvelcomplex Groot-Zimbabwe
Zicht op het heuvelcomplex vanuit de vallei.

De ruïnes liggen verspreid over een groot gebied van 720 ha. En naast de Great Enclosure zijn is er het heuvelcomplex en het het vallei complex.

In het heuvelcomplex stonden waarschijnlijk de koninklijke en religieuze gebouwen. In het vallei complex staan nog de overblijfselen van enkele stenen huizen. De ruïnes heten in de taal van de Shona ‘dzimba dza mabwe’. Volgens sommigen de vermoedelijke oorsprong van de naam Zimbabwe.

Karanga Village

Bij Groot-Zimbabwe is het Karanga Village gebouwd. Het dorpje is een replica van de lemen hutjes die vroeger de stad omringden. Het geeft een goed beeld van hoe de hutten die destijds rond de stenen gebouwen stonden er vroeger uitzagen.

Groot-Zimbabwe
Luchtfoto van Groot-Zimbabwe waarop duidelijk te zien is hoe groot de stad ooit geweest is. Foto Janice Bell.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.