Watamu National Marine Park

0
1456
Watamu National Marine Park Kenia

Kenia’s versie van het Great Barrier Reef, het Watamu National Park, is een populaire bestemming voor zowel duikers, snorkelaars als natuurliefhebbers. Watamu is een prachtig 10 vierkante kilometer groot UNESCO biosfeerreservaat, 120 kilometer ten noorden van Mombasa en 28 kilometer ten zuiden van Malindi. Het park is één van de eerste beschermde gebieden in Kenia.

Met een soortenlijst van meer dan 150 harde en zachte koralen, waaiers en sponzen en meer dan 500 soorten tropische vissen is Watamu Marine Park & ​​Reserve een prachtige plek om te bezoeken na een Oost Afrikaanse bush safari. Watamu is een goede plek voor het spotten van 3 soorten schildpadden, koraalduivels en een groot aantal andere kleurrijke en fascinerende zeedieren. Alleen het eerder genoemde Great Barrier Reef in Australië kent meer verschillende soorten vissen en koralen. Het is één van Kenia’s best bewaarde geheimen. November is de maand met de beste kansen om walvishaaien en Manta’s te zien. 

Manta Tofo Mozambique

De riffen die op maar 300 meter van de kust liggen, maken het onderwater spektakel gemakkelijk toegankelijk voor beginnende duikers en snorkelaars. Langs de kust zijn 20 duiklocaties te ontdekken. Gevorderde duikers kunnen genieten van een bezoek aan de buitenste koraalriffen waar grote hersenkoralen een overvloed aan zeeleven aantrekken.

Turtle Bay

Snorkelaars kunnen hun lol op bij Turtle Bay dat tussen twee rotseilandjes ligt. In het ondiepe water ligt een prachtig koraalrif met talloze vissen, murenen, tandbaarsen en octopussen. Bij het zeegrasveld tref je blauwgespikkelde pijlstaartroggen, snapper en met wat geluk grazende schildpadden. Rond het zeegras zijn regelmatig grote groepen barracuda’s te vinden. 

Huisrif Marsa Nakari Egypte

Geen zin om nat te worden? Dan is het ook mogelijk om de koraalriffen te bekijken vanaf een boot met een glazen bodem. 

Top 10 beste stranden ter wereld

Niet alleen onder water is het genieten, ook de stranden hier worden gezien als de beste van Afrika. Niet voor niets heeft het de lijst van 10 beste stranden ter wereld gehaald. Het is dan ook een populaire bestemming bij zonaanbidders die komen genieten op de witte stranden van de rust en kalmte van de omgeving. 

Watamu, Kenya

Als je op het strand bent bruingebakken en genoeg onderwaterleven hebt gezien, is het mogelijk om per kano de vele romantische eilanden te verkennen. Vergeet niet de picknickmand mee te nemen.. Doe je het liever iets rustiger aan dan kun je diezelfde eilanden ook verkennen met een lokale dhow (zeilboot). 

Low tide at Crystal Bay - Watamu, Kenya

Een andere populaire activiteit van de Keniaanse noordkust is het vissen op zwaarvis, zeilvis en marlijn die in de diepe wateren rond het nationale park te vinden zijn. 

Mida Creek

Vogelliefhebbers zullen ook genieten van een verblijf in Watamu. Er zijn hier honderden vogelsoorten te vinden zijn in het nabijgelegen Arabuko Sokoke bos en rond het Mida Creek reservaat. Migranten en lokale vogelsoorten zijn hier te zien, waaronder Afrikaanse dwergijsvogels, visarenden en vele andere soorten. Mida Creek is een belangrijk gebied voor verschillende soorten plevieren en er komen meer dan 65 soorten watervogels voor rond de watergeul. Het gebied kent ook een fascinerende geschiedenis en als je hier bent mag je de kans niet missen om de oude Swahili-ruïnes in Gede te verkennen. Deze dateren nog uit de 14e eeuw. 

Gede, Kenya 3

Vanwege de nabijheid van Tsavo East National Park, het oudste en grootste nationale park van Kenia, kunnen bezoekers van Watamu het makkelijk combineren met  een korte driedaagse safari maken om de wilddieren te bekijken. Langer kan natuurlijk altijd, maar 3 dagen is wel het minimum. 

Rode olifanten Tsavo Kenia

Bezoek het Watamu National Marine Park

Watamu ligt 120 kilometer ten noorden van Mombasa en 28 kilometer ten zuiden van Malindi. Bij Gede, dat aan de hoofdweg (B8) tussen Mombasa en Malindi ligt, sla je af richting de Indische Oceaan. Na 11 kilometer kom je aan in Watamu.  Het dichtstbijzijnde vliegveld is Malindi airport. 

In en rondom Watamu zijn verschillende hotels, guesthouses en resorts te vinden. 

Kenya Watamu

De beste tijd voor een bezoek is van juli tot en met oktober. De zee is dan rustig en de zon schijnt volop. Duikers kunnen het beste terecht tussen oktober en april wanneer het zicht onderwater het beste is. De schildpadden leggen hun eieren tussen april en juli.

Watamu National Marine Park schildpad

De moessonmaanden mei, juni en juli hebben vaak te kampen met harde wind, regen en een ruwe zee. 

Zie voor meer informatie de website van de Watamu Marine Association (WMA).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.