Woestijn oases in de Draa Vallei

0
3869
Draa vallei marokko

De Draa vallei is in een begrip in Marokko. Het is één van de langste oases van Noord-Afrika en zorgt voor leven in dit verder gortdroge deel van het land. In de vallei tref je een aaneenschakeling van prachtige oasestadjes.

De Draa rivier wordt gevoed door smeltwater uit het Atlasgebergte en stroomt met een bocht via Zagora uiteindelijk richting het westen waar hij uitkomt in de Atlantische Oceaan. Veel water wordt onderweg gebruikt voor het verbouwen van gewassen en dat zorgt ervoor dat tegenwoordig maar weinig water vanuit de Atlas de zee ook echt bereikt. Langs de rivier tref je dan ook oases vol met palmbomen, dadels, groentes, fruit en tientallen Kashba’s.

Draa vallei oase marokko

Kashba’s zijn een soort burchten met een serie huizen en een muur er om heen. De Kashba’s waren voorbereid op aanvallen en dienden in het verleden als verdedigingswerken. Je komt ze overal in de vallei tegen, maar zeker de Kashba’s bij Tamnougalt zijn absoluut een bezoekje waard.

Ouarzazate

De Draa rivier (en vallei) wordt voor het eerst echt zichtbaar bij Ouarzazate. De rivier ontstaat echter al eerder uit smeltwater hoog boven in het Atlasgebergte. Bij Ouarzazate komen verschillende stroompjes bij elkaar en gaan samen verder langs de dorpen Agdz, Zagora, Tamagrout en langs de woestijn nederzetting M’Hamid. 

Aït-Ben-Haddou Marokko

Ouarzazate is ook bekend door de Kasbah Aït-Ben-Haddou. Deze is op het witte doek verschenen in films als Gladiator en Lawrence of Arabia. Ook zijn er opnames gemaakt voor de enorm populaire tv serie Game Of Thrones. De Kasbah staan samen met de uit leem opgetrokken huizen er omheen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Zagora

Zagora is een van de beste plekken in Marokko om de traditionele Marokkaanse historie en cultuur van het zuiden te ervaren. Het is de plek waar handelskaravanen eeuwenlang langskwamen op hun weg door de Sahara van Marrakesh naar Timboektoe in Mali. Hiervandaan nog een tocht van ruim 50 dagen per kameel. De mensen die hier leven zijn van een mix van etnische stammen uit de Sahara en uit andere landen die net als Marokko aan de woestijn grenzen. Vanuit de stad zijn ook al de eerste zandduinen te zien.

Agdz

Agdz betekend rustplaats en is een passende naam voor het vriendelijke stadje tussen Ouarzazate en Zagora. Bij Agdz kom je langs Kissane Jbel, een berg die bekend is om zijn vorm. De omtrek van Kissane Jbel heeft veel weg van een tajine, een soort kookpot die veel wordt gebruikt bij de bereiding van typisch Marrokaanse gerechten. De berg ligt op zo’n 20 kilometer van Agdz en grenst voor ongeveer 40 km aan de hier vaak droge rivierbedding van de Draa rivier.

Jbel Kissane

M’Hamid

M’Hamid ligt op de rand van de Sahara. Hier gaat de Draa vallei de woestijn in om na zo’n 80 kilometer de grens met Algerije over te steken, voor hij een stuk zuidelijker weer terug Marokko inkomt. Het kleine kleine oasisdorpje telt zo’n 7500 inwoners en is het startpunt voor een bezoek aan Erg Chigaga.

Erg Chigaga 

Met een lengte van ongeveer 40 kilometer lang en tot 15 kilometer breed is Erg Chigaga de grootste en meest ongerepte zandduin-woestijn van Marokko. De zandduinen bereiken hier hoogtes tot wel 300 meter en hoewel de zandduinen van Erg Chebbi bij Merzouga hoger zijn, zijn die van Erg Chigaga ruiger en ongerepter. In het gebied kan je kamelentochten van enkele uren tot enkele dagen of zelfs een ruime week maken. Als je het aandurft is de 12 daagse tocht van M’Hamid naar Foum Zguid een geweldig avontuur. Geen fan van kamelen? Dan kan je ook de Sahara intrekken met een (gehuurde) landrover. 

Chigaga

Bezoek de Draa Vallei

De Draa Valei is berekend op toeristen en in alle grotere dorpjes en stadjes zijn verschillende accommodatie mogelijkheden. Via Ouarzazate rij je over de geasfalteerde N9 de regio in. Beschik je over een 4×4 dan kan je ook over de verschillende spectaculaire pistes rijden die parallel aan de N9 en de rivier(bedding) liggen. Het hele gebied is ook prima toegankelijk per openbaar vervoer en tussen alle bekende plaatsen rijden dagelijkse bussen. 

Als je een tour door de Draa vallei wilt maken, zijn de herfst- en wintermaanden en de lente het meest aangenaam. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat het er in de zomermaanden erg heet kan worden. 

Erg Chigaga

Tenslotte: sla bij een reis naar Marokko de Draa Vallei zeker niet over, deze staat niet voor niets in de top 10 van meest “idyllische bestemmingen in 2019“ van de New York Times.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.