Duiken in Lake Malawi

1
4267
Duiken in Lake Malawi

Ondanks dat Malawi niet aan zee ligt is Lake Malawi een prachtige strand, duik- en snorkelbestemming. Dit zoetwatermeer is maar liefst 590 kilometer lang en behoort tot de drie ‘great lakes’ van Afrika: Lake Victoria, Lake Tanganyika en Lake Malawi. 

Geen enkel meer of rivier ter wereld zit zo vol met waterleven als Lake Malawi. Er leven bijna 1000 verschillende soorten vissen, waarvan er ongeveer 350 soorten uniek zijn voor het Malawimeer. Een bekende soort die alleen hier voorkomt zijn de Malawi cichliden. Hun soortenrijkdom en variatie is zeer groot en wat betreft kleurenpracht zijn ze te vergelijken met koraalvissen. De visjes zijn dan ook zeer geliefd bij aquarium houders in Nederland. Voor de kenners; in het meer zie je vooral de Utaka, Mbuna en Aulonocara soorten.

In aquaria houden de meeste mensen de kleinere soorten tot 20 à 30cm, maar in het Malawimeer worden veel soorten een stuk groter (enkele soorten tot wel 100 cm) met de meest prachtige kleuren.

Het Malawimeer is de thuisbasis van enkele van de beste zoetwaterduikspots ter wereld. De duikplekken zijn ook geschikt voor beginnende duikers die zich kunnen vermaken tussen interessante rotsformaties. En hoewel je er geen haaien of walvissen gaat tegenkomen, behoort een meerval van 3 meter wel tot de mogelijkheden. 

Duiken bij Nkhata Bay, Likoma en Cape Maclear

Bekende duikgebieden en snorkelgebieden zijn Lake Malawi National Park, Manda Wilderness, de stranden tussen Mangochi en Monkey Bay en Nkhata Bay in het zuiden. Ook de eilanden Likoma en Chizumulu in de wateren van Mozambique zijn een prima bestemming. Echter vindt je van de bovenstaande locaties alleen bij Cape Maclear, Likoma en Nkhata Bay duikcentra.

Bij Nkhata Bay zijn zo’n 11 verschillende duiklocaties. Zo is er Playground Point waar je tussen de rotsen door kan duiken en bij Kampango Point kan je, zoals de naam al doet vermoeden, op zoek naar de Kampango (meerval) die zich hier gewoonlijk ophoudt.

Vanuit Cape Maclear wordt er gedoken bij Lake Malawi National Park, Mumbo Island, Domwe Island, en het Cape Maclear Nature Reserve.

Of het nu je eerste (zoetwater)duik is of een van de vele, je zult zeker onvergetelijke herinneringen maken tijdens het duiken in Lake Malawi.

Duikaanbieders: 

Aqua Africa, Nkhata Bay 

Cape Maclear Scuba, Cape Maclear 

Likoma Island Divers

Duiken Nkhata Bay Malawi

 

Beste tijd om te duiken in Lake Malawi

Afgezien van het regenseizoen (januari tot april) kun je het hele jaar door prima duiken in Lake Malawi. Het zicht tijdens het regenseizoen wordt met name in het noordelijke deel van het meer wat minder goed. In het zuiden blijft het zicht vrij goed, omdat het meer hier over het algemeen een stuk dieper is.  

De mooiste duikdagen vind je van april tot en met september. Dan is het droog, zonnig en is het water van het Malawimeer over het algemeen kalm en helder. Het zicht varieert afhankelijk van de wind en stromingen gewoonlijk tussen de 5 tot wel 20 meter. De temperatuur van het water ligt gemiddeld rond een aangename 24 graden. 

De meest interessante tijd van het jaar om te duiken in Lake Malawi is van september tot december. Op dit moment beginnen de vele soorten cichliden aan hun complexe paringsrituelen. 

Duiken in het Malawimeer
Leren duiken in het Malawimeer is ideaal. Warm zoet water, goed zicht en overal leuke visjes.

Bilharzia in Lake Malawi

In het Malawimeer komt Bilharzia voor. Dit is een wormeninfectie. De larven van deze wormen leven in stilstaand (of licht stromend) zoet oppervlakte water. De larven kunnen naar de bloedvaten bij de darmen of de blaas begeven. 

De kans dat je tijdens het duiken Bilharzia oploopt is uiterst gering en is naar mijn mening geen reden om uit het water te blijven. Mocht je toch twijfelen dan zijn er bij elke apotheek tabletten te koop die eventuele larven in het lichaam doden. Ook ik heb deze voor de zekerheid genomen na 3 maanden met regelmaat in het meer geplonst te hebben. De tabletten zijn verder onschadelijk en vormen geen gezondheidsrisico.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.