Nkhata Bay

0
2125
Nkhata Bay Malawi

Nkhata Bay is een klein, levendig vissers stadje met ongeveer 15.000 inwoners, gelegen op ongeveer 50 kilometer van Mzuzu. Nkhata Bay ligt op een prachtige locatie tussen de steile, groene bergen van de ‘Rift Valley’ van Malawi met heerlijke uitzichten over het meer. Daarnaast vind je er het heerlijke zandstrand, Chikale.

Het stadje ligt op het meest noordelijke punt van Lake Malawi, bereikt door David Livingstone tijdens zijn expedities door Afrika, meer dan 150 jaar geleden. De levendige havenstad wordt ook wel ‘de poort naar de eilanden’ genoemd. Verwijzend naar de eilanden Likoma en Chizumulu in het Malawimeer.

Nkhata Bay aan het Malawimeer

Nkhata Bay heeft een bijna Caribisch gevoel, met vissersboten die door de groene baai varen, marktkraampjes met gegrilde vis en reggae muziek dat de straten vult. Deze weelderige en schilderachtige omgeving is de perfecte plek om een paar dagen te relaxen tijdens je rondreis door dit deel van Afrika. 

En terwijl de meeste bezoekers Nkhata Bay associëren met relaxte dagen en (reggae) feestjes in de avonden, kunnen ook de actieve reizigers zich hier prima vermaken. Kajakken, snorkelen, boswandelingen, strandvolleybal of meedoen aan een lokale voetbalwedstrijd zijn een aantal van de mogelijkheden. Ook een duik (opleiding) in het Malawimeer mag je eigenlijk niet missen. 

Duiken in het Malawimeer
Leren duiken in het Malawimeer is ideaal. Warm zoet water, goed zicht en overal leuke visjes.

De belangrijkste reden voor een bezoek aan Nkhata Bay is dan ook het Malawimeer. In de noordelijke regio vind je het diepste deel van het meer op ruim 750 meter diep. Dit deel ligt op slechts 5 kilometer van Nkhata Bay, met als resultaat dat het water hier altijd schoon en helder is. 

De temperatuur van het water varieert slechts een beetje door het jaar. De warmste temperaturen liggen rond de 26 graden en kouder dan 21 graden wordt het niet. Dus ongeacht het seizoen is het altijd aangenaam zwemmen of duiken.

Nkhata Bay haven Malawi

Bezoek Nkhata Bay

Nkhata Bay ligt op de noordelijke oever van het Malawi meer, op 48 km van Mzuzu (hoofdstad van de regio Noord-Mzuzu), 400 km van Lilongwe en 400 km van de grens met Tanzania.

Het stadje biedt een verscheidenheid aan accommodaties, de meeste in de vorm van campings en kleine lodges.

Nkhata Bay is een belangrijke tussenstop voor de Ilala veerboot die over het meer vaart. Deze komt op zaterdagmiddag aan vanaf het eiland Likoma en het zuiden van Malawi. Vanuit Nkhata Bay vaart hij door naar Ruware en Chilumba voor hij op maandagavond terug keert en doorvaart naar de eilanden en terug naar het zuiden.

Ilala Nkhata Bay Malawi

Als je met het openbaar vervoer uit Lilongwe komt, is de makkelijkste route om met de bus naar Mzuzu te reizen en vervolgens een taxi of minibus naar Nkhata Bay te nemen. Er zijn veel busbedrijven die een goede service aanbieden vanuit Lilongwe en de reis duurt zo’n  5 tot 6 uur. Wil je het drukke chaotische busstation van Lilongwe vermijden dan vertrekt er dagelijks om 12.00 uur een Axa bus naar Mzuzu vanaf Lilongwe City Mall. De Sosososo busmaatschappij vertrekt vanaf het Game Complex Car Park naar Mzuzu. Gewoonlijk om 07.00 of 14.00 uur. Vanuit Mzuzu kan je dan gedeelde taxi’s, minibussen of privétaxi’s naar Nkhata Bay nemen. Dat is nog zo’n 45 minuten rijden.

Interessanter is het om via de route langs het meer omhoog te reizen. Hier zijn echter geen rechtstreekse verbindingen naar Nkhata Bay. Geen punt, je kan dan je trip onderbreken op prachtige plekken als Senga Bay, Nkhota Khota of Kande Beach.

Komende vanuit Blantyre rijden er nachtbussen rechtstreeks naar Nkhata Bay die dagelijks om 17.00 uur vertrekken.

Straatbeeld Nkhata Bay Malawi

Er zijn verschillende banken om geld te wisselen en je vindt er een geldautomaat (alleen visa, met andere bankpassen kan je in Mzuzu terecht). 

Beste reistijd voor Nkhata Bay

Het droge en koele seizoen loopt van eind april tot eind september. Deze maanden is er zelden regen, maar wel blauwe luchten, zonnige dagen en koele avonden. Het is ook de beste periode voor watersporten op het meer. Het water is gewoonlijk kalm en helder. 

Het droge hete seizoen duurt van oktober tot eind december. Temperaturen overdag halen dan geregeld de 30 graden of meer. Ook in de avonden koelt het maar langzaam af.

Het regenseizoen is van januari tot april, met de meeste regenval in maart. Dit is echter een mooie en spannende tijd van het jaar met spectaculaire stormen en wanneer alles weelderig en groen is. De regen valt gewoonlijk in de (vroege) ochtend waarna het opklaart en de rest van de dag droog en zonnig verloopt. De hoofdwegen naar Nkhata Bay zijn geasfalteerd en dus ook in het regenseizoen goed begaanbaar.

Nkhata Bay Malawi

(Foto’s Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.