Rasta vibes in Abene

0
3557
Abene Casamance Senegal
Op het strand bij Abene zijn een aantal leuke strandtentjes te vinden.

Abene is een klein dorpje in de Casamance. Het dorp strekt zich uit langs een weg die uitkomt bij zee en heeft rond de 5000 inwoners. In de lokale Mandingo taal betekend Abene ‘Plaats van Ontmoeting’. De bevolking in Abene is multicultureel en bestaat voornamelijk uit Mandingo en Diola. Dit zijn beide minderheidsgroepen in Senegal. Toch leeft iedereen hier vreedzaam naast en met elkaar en geeft juist die diversiteit het dorp een speciale sfeer.

Abene Casamance Senegal
Voor omgerekend 80 eurocent aan de koffie met een vers gebakken omelet in één van de shops in Abene.

De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn Landbouw, visserij en toerisme. Rond het dorp liggen rijstvelden en op het strand is het vooral ’s ochtends een drukte van belang als de vissersboten terug komen van zee.

Abene Casamance Senegal
De vers gevangen vis wordt meteen op het strand voorbereid voor de verkoop.
Abene Casamance Senegal
Het is een mooi gezicht om de vissersboten binnen te zien komen na een lange nacht op zee.
Abene Casamance Senegal
De vis wordt op houten stellages gedroogd.
Een vistochtje is hier dan ook snel geregeld. Dat kan op de traditionele manier of met moderne hengels. Met een net de bolong leegvissen behoord ook tot de mogelijkheden.

Village Artisanal

In het centrum van het dorp is een grote kunstmarkt. In ‘the village artisanal’ vind je vele houten maskers, beeldjes en Afrikaanse schilderijen. Wat opvalt is de relaxte sfeer. Waar je op andere plekken de winkels ingetrokken wordt of men op alle manieren iets probeert te verkopen. Laat men je hier met rust terwijl je langzaam langs de kioskjes loopt. Vergeet uiteraard niet te onderhandelen over de prijs als je jouw unieke souvenir hebt gevonden.
village artisonal Abene Casamance Senegal
Shoppen in village artisonal.
Abene Casamance Senegal
Naast Afrikaanse kust worden er ook praktische dingen verkocht, zoals deze houten bordjes.
Bezoek in de ochtend ook het marktje in het centrum. Het is niet heel groot, maar er is altijd genoeg keus in groente en fruit. Voor het meest interessante plekje hier moet je even omhoog kijken. In de grote bomen zijn gewoonlijk tientallen grote vleermuizen te ontdekken.
Net buiten het centrum is een enorme kapok boom waarbij je verstoppertje kan spelen tussen de wortels. Vraag aan een willekeurige voorbijganger de weg. De voor de dorpelingen heilige boom is bij iedereen bekend. De dames die hier vaak zijn zullen vragen om een donatie. Een paar muntjes is voldoende.
kapok Abene Casamance Senegal
Verstoppertje spelen tussen de wortels van de enorme kapokboom.
Andere populaire activiteiten zijn djembe workshops en Afrikaanse danslessen. Er is dus genoeg te beleven in Abene.

Kilometers gouden stranden

Het dorp is gelegen aan de kust en is gezegend met prachtige stranden. Het mooiste wat je hier kan doen is in de namiddag een lange wandeling maken over het goudgele zand. Terwijl een lichte zeebries verkoeling brengt zie je de zon langzaam de zee inzakken. De perfecte afsluiting van een heerlijke dag.
Strand Abene Casamance Senegal
Het strand in de richting van Niafrang. Een dorpje zo’n 6 kilometer naar het noorden.

Loop je naar het noorden in de richting van Niafarang dan kan het maar zo zijn dat je op de zes kilometer lange wandeling geen andere mensen tegenkomt. De kans op een verdwaalde koe is groter. Neem daarna nog een drankje in één van de gezellige strandtentjes of duik een restaurantje in langs de weg naar het centrum van het dorp.

Chez Solo Abene Casamance Senegal
Relaxen aan het strand bij Chez Solo.
Hoewel Frans de voertaal is kan je in Abene ook best goed terecht met Engels. Omdat het dorp op slechts een paar kilometer van de grens met Gambia ligt spreken de meeste dorpelingen hier wel een paar woordjes engels.

Abene Festivalo

Abene is beroemd om zijn nieuwjaarsfestival. De festiviteiten vinden eind december plaats en duren tien dagen. Het is een mix van dans, muziek en theater en trekt topartiesten uit het hele land. Elke dag worden er in deze periode uiteenlopende voorstellingen gegeven. Traditionele dans en muziek wordt afgewisseld met moderne hiphop en zelfs modeshows.
chez Vero Abene Casamance Senegal
Live muziek bij Chez Vero. Elk weekeind speelt er wel ergens live band in Abene.
Vele toeristen komen eind van het jaar naar het anders rustige dorp en accommodatie vinden kan een probleem zijn. Probeer als je in deze periode bezoekt van te voren een kamer te boeken. De meeste van de Guesthouses hebben een internetpagina waar dit te regelen is.
(Foto’s Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.